Scandal la Obștea „Bălcești Vlădoi” din Novaci, după semnarea unui contract cu o firmă austriacă

0
341

Zeci de persoane din localitățile Novaci și Baia de Fier au protestat, duminică după-amiază, în fața Obștii „Bălcești Vlădoi”, după ce președintele și alți șase consilieri ar fi semnat un contract de concesiune cu o firmă austriacă pentru realizarea unui fond de vânătoare pe aproximativ 700 de hectare cu vegetație forestieră și pășune.

Contractul este încheiat pe o perioadă de 49 de ani și presupune realizarea unui complex de vânătoare și a unor crescătorii de vânat. Societatea austriacă va achita o redevență de 5000 de euro pe an. Proprietarii care fac parte din obște sunt revoltați, pentru că se tem că nu vor mai putea avea acces la plai și, mai mult decât atât, că în contract se menționează și exploatarea unei cantități de masă lemnoasă: „S-a lucrat  fără ca noi să știm. Ne trezim că ne închid plaiul nostru. Nu mai putem să intrăm nici după ciuperci. Este un contract ilegal. Cerem să fie reziliat“, a spus unul dintre membri obștii.

„Este o firmă înființată în anul 2020, care nu prezintă niciun fel de garanție. Ceea ce vor ei este să exploateze acest teren cu cinci metri cubi de lemn pe an“, a mai precizat un alt membru al obștii.

Austriecii doreau să aducă cerbi, mufloni și mistreți

Ionică Chiriac, președintele Obștii „Bălcești Vlădoi”, a spus că în cadrul complexului de vânătoare ar fi urmat să fie aduse mai multe animale, iar membrii obștii ar fi beneficiat de dividende mai mari: „Este o suprafață de 680,5 hectare în care se intenționa realizarea unui țarc de vânătoare. Se dorea să se aducă cerbi, mufloni și mistreți. S-a considerat a fi un lucru benefic material, din punctul meu de vedere. Aveam securizată obștea prin îngrădire, condițiile specificate se respectă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here