spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateScandal la Spitalul Județean de Urgență, după ce un pacient suspect de...

    Scandal la Spitalul Județean de Urgență, după ce un pacient suspect de infectare cu COVID-19 a fost operat

    Medicii chirurgi din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu sunt revoltați după conducerea unității medicale nu a acceptat ca un pacient care este suspect de infectare cu COVID-19 să fie operat într-o sală de operații amenajată special pentru astfel de pacienți la parterul unității medicale special pentru a avea un circuit separat ca să nu infecteze tot spitalul.  Valentin Neagu, un apreciat medic chirurg, a postat un mesaj terifiant pe pagina sa de Facebook în care trage un semnal de alarmă cu privire la riscul ridicat de contaminare care există în prezent, după ce bolnavul a fost dus la sala de operații de la etajul III al spitalului de pe strada Tudor Vladimirescu. Medicul spune că problemele medicale sun tratate politic: „Astăzi am trăit o zi tristă. Am asistat neputincios la desfiinţarea, practic, a unei secţii de chirurgie, din Spitalul Judeţean, cu 50 de paturi, 2 săli de operaţie, compartiment de chirurgie infantilă şi chirurgie toracică, 2 săli pansamente, sală de mese, magazii, vestiare, camera de monitorizare a pacienţilor. Au fost mutaţi 8 pacienţi, inclusiv chirurgia infantilă, pe secţia de chirugie I şi 1 pacient a fost externat.

    Cum s-a ajuns aici?

    De mai bine de o săptămână, noi chirurgii, am facut demersuri pentru stabilirea unui compartiment izolat de restul spitalului, în care accesul să se faca direct din exterior, să existe un cabinet de consultaţii, în care pacientul suspect sau confirmat cu Covid-19 să fie consultat de medicul specialist, care să decidă internare în chirurgie pentru operaţie (sau altă secţie) sau transfer la Boli Infecţioase pentru tratament şi izolare. De aici, pacientul internat, să meargă pe cel mai scurt drum spre sala de operaţie, apoi spre patul de reanimare (toate la parter, în acelaţi loc).

    A fost realizată alimentarea cu oxigen a salii de operaţii, a două saloane de ATI, dotarea cu ventilatoare a 4 paturi ATI, masă de operaţii, lampăa de operaţii, aparat de anestezie, camera decontaminare cu trei compartimente unde se poate dezbrăca în siguranţă personalul de costumul de protectie, se poate face duş şi apoi se poate îmbrăca echipamentul obişnuit de spital, cale directă spre exterior de evacuare a deşeurilor contaminate, încăpere de sterilizare cu pupinel destinat sterilizării instrumentarului chirurgical metalic, câmpuri operatorii şi halate chirurgicale sterile, de hârtie, soluţii dezinfectante, nebulizator de sterilizare a încăperii, camera pentru personal, etc.

    A fost gândit de noi toţi şi acceptat unanim ca cea mai bună soluţie pentru protejarea restului pacienţilor din spital şi a personalului medical şi de curăţenie. Ataşăm documentul cu toate semnăturile celor care au fost de acord cu aceasta soluţie. A fost prezentă conducerea spitalului şi reprezentantul Consiliului judeţean, la faţa locului, şi au apreciat soluţia. Am demonstrat că acest concept este recomandat de Colegiul American de Chirurgie.

    Urmarea?

    Sâmbătă seara a sosit o hârtie de la conducerea spitalului în care era desemnată ca sală de operaţii pentru pacienţii suspecţi sau confirmați cu Covid-19, sala de operaţii de la etajul III al blocului operator, ultimul etaj din spital, cu traseu al bolnavului infectat, prin unicul lift care deserveşte întreg blocul operator (secţiile de chirurgie generală, infantilă, toracică, plastică, ortopedie, urologie).

    Se menţiona ca după operaţie, pacientul va fi plasat într-un salon la etajul III sau în secţia ATI II, comun întregului spital.

    Ieri seară a sosit primul pacient suspect de contaminare cu virus, aflat in izolare la domiciliu, cu fiica venită din străinatate, prezentand o urgenţă chirurgicală.

    Am reluat telefoanele, rugăminţile, argumentele, să se renunţe la acest traseu criminal, al pacientului prin spital. Am aşteptat încă şapte ore, după o gardă de 24 de ore, un răspuns. Tăcere.

    Toată lumea din biroul personal s-a acoperit de hârtii şi ne-a abandonat.

    Aşadar, am operat pacientul unde au stabilit dânşii, echipaţi în costume achiziţionate de la Dedeman, cu saci de nailon ca protecţie pentru încălţăminte, fără camera de decontaminare, fără a putea face duş, după intervenţie.

    Multumirile pacietului au fost o palidă consolare.

    Ne întrebăm cu toţii daca rezultatul testului la virus va fi pozitiv.

    Ne întrebăm cu toţii dacă familiile noastre, prietenii noştri, oamenii dragi vor mai fi în siguranţă în acest spital.

    Noi ne-am facut datoria pănă la capăt (în dezastruoasele condiţii impuse), nu am pasat bolnavul altcuiva, nu am fugit acasă pentru că terminasem programul. Încă o data, a suta, mia oară, părerea noastră nu a contat în ochii celor care decid politic problemele medicale.

    Probabil, dorm liniştiţi, la distanţă de pericol, în sânul familiilor lor bine protejate, ba am primit chiar şi hârtie în care ni se specifica să nu mai venim la birouri pentru nicio problema.

    Ne întrebăm dacă la fel de nepăsători vor fi şi in cazul în care în acest spital ar ajunge un membru al familiilor lor?”

    Sala de operații nu a primit avizul DSP

    Dumitru Vienescu, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, a spus că sala de operaţii amenajată pentru pacienţii care au o suspiciune de coronavirus nu a fost avizată de Direcţia de Sănătate Publică Gorj: „La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă s-a stabilit săptămâna trecută un comandament de criză. La sfârşitul săptămânii trecute, comandamentul de criză a înaintat Direcţiei de Sănătate Publică propunerea de organizare a unei săli de operaţie în Spitalizarea de Zi, acolo unde s-a făcut şi referatul de către medicii din chirurgie, după ce Spitalul trimisese propunerea către Direcţia de Sănătate Publică. Orice modificare de structură implică un aviz al Direcţiei de Sănătate Publică. Până în momentul de faţă, nu avem acest aviz al Direcţiei de Sănătate Public Gorj şi nu ne puteam asuma ca pacientul să fie operat într-o sală de operaţie care nu era autorizată. În acest sens a existat o procedură operaţională pe circuitul existent până la acea dată, adica aşa cum au operat medicii care au fost ieri în cadrul unităţii. Au fost mai multe discuţii pe acele circute funcţionale, că nu este în regulă, s-au făcut modificări şi s-au amenajat anumite băi. Acolo se amenajaseră înainte paturi de ATI, cu suplimentare până la zece paturi. Săptămâna trecută s-a lucrat în acel spaţiu. Am solicitat o sală de operaţie şi pentru Spitalul de pe strada Progresului. Şi noi am avut această propunere de a-i separa pe aceşti pacienţi care au simptome de COVID, pentru a avea un circuit separat şi a nu intra în spital. Pentru sala unde s-a efectuat operaţia, medicul epidemiolog a emis o procedură cu respectarea circuitelor funcţionale, adică a fost nominalizată o singură sală de operaţie, circuit separat, iar personalul a beneficiat de echipamente de protecţie, după care s-a făcut dezinfecţia necesară“.

    Medicul Niculescu: „Nu sunt echipamente luate din Dedeman“

    Bogdan Niculescu, şeful Blocului Operator din cadrul Spitalului Judeţean de Urgență Târgu Jiu, a spus că echipamentele folosite de cadrele medicale au fost conforme: „Echipamentele care au fost folosite au fost achiziţionate de spital şi sunt conforme cu normele europene, fiind compatibile pentru orice fel de protecţie chimică. Nu sunt echipamente luate din Dedeman. Au mască de protecţie FFp3, ochelari de protecţie şi sunt la standardul de la nivelul actual“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: