Acasa / Actualitate / Nu scăpăm de caniculă

Nu scăpăm de caniculă

Căldură mare, mon cher! Expresia atât de familiară folosită de personajele lui Caragiale nici că se potrivește mai bine ca în aceste zile de cuptor la Târgu-Jiu, unde ieri gradele au atins valori explozive, din nou. Se pare că de astăzi lucrurile revin la normal, dar ieri Gorjul a fost sub cod galben de caniculă, cu vârfuri de temperaturi de până la 37 de grade și un disconfort termic accentuat.

Târgujienii nu au avut încotro decât să se protejeze de radiațiile solare cum au știut ei mai bine. Cele mai căutate locuri au fost parcurile răcoroase şi locurile amenajate lângă fântâni arteziene, dar în aceste zile, cei mici și mari spun că nu uită nici de hidratare sau de pălării atunci când ies din casă. „Merg mai mult pe la umbră şi apoi pe la 11 mă retrag în casă şi mai ies seara după ora 8”, a spus o pensionară. Plimbările matinale sunt si ele o altă soluție pentru ca bunicii și nepoții să nu aibă bătăi mari de cap. Pentru cei care sunt în tranzit prin Gorj, faptul că au schimbat muntele cu zone mai joase acum pe timp de arșiță li se pare o mare greșeală, dar spun că pentru nepoţi ar face orice, de ei având şi cea mai mare grijă în aceste zile. „Am venit pentru nepoţei, dar tare greu îmi este. La noi la Braşov este un aer extraordinar de munte şi aici este caniculă. Acum îi mai ţin puţin şi apoi intrăm în casă pentru că nu se mai poate”, a declarat o pensioară din Braşov.

canicula-2015

Dacă ieri pe zone extinse inclusiv Oltenia, meteorologii au instituit cod galben şi portocaliu de caniculă, în zilele următoare, mercurul mai coboară în termometre. Ieri, la Târgu-Jiu s-au înregistrat 37 de grade, dar putea fi și mai rau, pentru că în Dolj, Olt şi Călărași, a fost atins vârful de 38 -39 de grade, pe alocuri chiar 40 de grade. „În arealul vizat de atenţionarea meteorologică de cod galben valorile maxime de temperatură vor atinge frecvent 36-37 de grade, iar pentru codul portocaliu 38-39 grade şi nu se exclude nici valoarea de 40 de grade. Acest val de căldură a fost cel mai lung val al lunii iulie de când facem noi observaţii meteorologice”, a declarat Ion Marinică, dr. cercetător știinţific gr.II în cadrul Centrului Regional Meteo Craiova. De astăzi însă, valorile mai scad uşor şi aerul devine mai respirabil. „Începând de mâine (n.r. vineri) căldura verii va bate în retragere. Treptat, valorile maxime de temperatură vor scădea. Astfel că de sâmbătă maximele de temperatură se vor încadra între 26 şi 33 de grade şi minimele duminică dimineaţa între 10 şi 17 grade. Prin urmare, vorbim de primă răcorire la sfârşitul săptămânii. Începând de duminică va creşte din nou temperatura, dar nu vom mai vorbi de valorile atât de mari”, a mai declarat Ion Marinică. În Gorj, temperaturile au arătat valori maxime de 37 de grade la Târgu-Jiu și Târgu Logrești, iar la Apa Neagra și Padeș, 34 de grade. Meteorologii spun că temperatura aerului se va mai domoli în perioadele următoarele, dar vremea se menține caldă până în luna octombrie.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*