Acasă Actualitate Şcoli fără WC-uri

Şcoli fără WC-uri

0
Şcoli fără WC-uri

În jur de 60 de şcoli şi grădiniţe, cele mai multe din mediul rural, nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare, din cauza lipsei apei curente şi a lucrărilor de igienizare. Mai rău, în Gorj, există şcoli fără WC, cum este cazul uneia din localitatea Bolboşi. De frica amenzilor, primarii gorjeni igienizează unităţile educaţionale pe „datorie”, unele firme de construcţii acceptând acest lucru.

Zeci de şcoli şi grădiniţe din judeţul Gorj ar putea să nu primească anul acesta autorizaţie sanitară de funcţionare din cauza lipsei apei curente şi a grupurilor sanitare. Primarii se plâng că nu au bani suficienţi pentru astfel de lucrări, riscând ca unităţile de învăţământ, din localităţile pe care le conduc, să nu mai funcţioneze. Până pe 15 august, primăriile mai au timp să efectueze lucrări de reparaţii şi igienizări, astfel încât să obţină avizul necesar funcţionării din punct de vedere igienico-sanitar. Există însă şi unităţi educaţionale, care au primit deja această autorizaţie.

Şcoală fără WC

La Bolboşi, potrivit primarului Viorel Croitoru sunt şcoli cu probleme, dar există şi unităţi de învăţământ unde au mai fost executate anumite lucrări, în funcţie însă şi de buget. Deşi multţi primari se plâng că încă mai au WC-uri în curtea şcolilor, la Bolboşi nici măcar acolo nu există. „Doar două şcoli le am cu probleme I-IV şi alta I-VIII, unde nu am nici grup sanitar, trebuie să fac altul. La alte şcoli se repară la risc. Plătesc firmelor dacă primesc bani, dacă nu, rămân dator”, a declarat edilul Viorel Croitoru.

Şcoli fără apă curentă

La primăriile cu buget mai mare, edilii s-au apucat din timp de renovări la şcoli, lucrările fiind aproape de final. Emilian Rusu, primarul comunei Dăneşti declară că a alocat de la buget în jur de 600 de milioane de lei vechi, dar se confruntă cu aceeaşi problemă: şcolile nu au apă curentă. În judeţul Gorj sunt peste 700 de unităţi de învăţământ. În ultimul an şcolar, 60 de şcoli şi grădiniţe, majoritatea din mediul rural, nu au primit autorizaţia sanitară de funcţionare, din cauza lipsei apei curente şi a lucrărilor de igienizare. Chiar şi-n asemenea condiţii, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a deschis noul an de învăţământ, de fiecare dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Nu puteți copia conținutul acestei pagini