spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateŞcolile profesionale se reîntorc!

    Şcolile profesionale se reîntorc!

    Deşi tot mai multe persoane sunt reticente când vine vorba de şcolile profesionale, gorjenii au avut posibilitatea, ieri, să afle despre importanţa acestora şi a formării profesionale, totodată, în cadrul unei conferinţe cu tema „Conferinţa regională de conştientizare şi informare privind participarea adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii”. Conferinţa se află la cea de-a V-a ediţie pe ţară şi a fost organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

    Tot mai multe instituţii ale statului pun accent pe formarea profesională, motiv pentru care şcolile profesionale sunt recomandate cu precădere noilor generaţii, dar şi adulţilor. Acest lucru a fost dezbătut ieri, la Târgu-Jiu, în cadrul conferinţei de presă regională destinată conştientizării şi informării privind participarea adulţilor la învăţarea pe tot parcursul vieţii. Evenimentul a fost realizat de Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC) şi face parte din proiectul „Implementarea Agendei Europene pentru Educaţia Adulţilor”, finanţat de Comisia Europeană. Reprezentanţii Camerei de Comerţ a României susţin şi mizează pe reînfiinţarea şcolilor profesionale, astfel încât rata şomajului să fie în scădere şi în judeţul Gorj, iar diplomele absolvenţilor să fie recunoscute şi peste hotare. „Unul dintre domeniile în care vrem să acţionăm este cel al pregătirii profesionale. O mare greşeală a fost la un moment dat desfiinţarea şcolilor profesionale; s-a înţeles că a fost o greşeală şi se reînfiinţează. Vrem să ne implicăm atât în acest sprijin al creării în cât mai multe locuri din ţară a unor astfel de unităţi de învăţământ cât mai ales pe învăţarea pe tot parcursul vieţii în această colaborare cu Autoritatea Naţională a Calificărilor pentru a putea să sporim interesul întreprinzătorilor în a colabora cu unităţiilor de formare profesională în a face un învăţământ bun astfel încât absolvenţii să îşi facă datoria la firmle din România sau în străinătate, iar diplomele să fie cunoscute în toată Europa”, a declarat Ionuţ Dănuţ Jugănaru, consilier preşedinte Camera de Comerţ şi Industrie a României.

    Protocol între Camera de Comerţ şi Ministerul Educaţiei

    În acest sens, sistemul dual se doreşte a fi implementat cu ajutorul unui protocol încheiat între camerele de comerţ din întreaga ţară şi Ministerul Educaţiei ce urmează a fi încheiat. Acest sistem se bazează pe legătura dintre angajator, cel care identifică nevoia de formare, şi şcoală. Contractul care se face între firme şi elevi este un contract de ucenicie. Mai exact, angajatorul asigură ucenicia practică şi la final asigură locul de muncă pentru absolvent. „Sistemul acesta dual are ca principală premisă legătura dintre angajator, cel care identifică nevoia de formare, şi şcoală. Contractul acesta care se face între firme şi elevi este un contract de ucenicie, adică angajatorul asigură ucenicia practică şi la final asigură locul de muncă pentru absolvent”, a declarat Adrian Chirpereanu, consilier Camera de Comerţ şi Industrie a României. Conform situaţiilor efectuate, în prima jumătate a anului 2014 s-a înregistrat o creştere a numărului de autorizaţii acordate furnizorilor de formare. Elevii şcolilor profesionale sunt remuneraţi din partea statului cu suma de 200 de lei, dar şi de firmele unde îşi desfăşoară practica, cu alţi 200 de lei.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Prins furând

    „Jefuit” de soție

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: