Cu „scrisul” nu te joci la BAC! Ori ştii, ori …eşti eliminat!

0
16

Prima probă scrisă a bacalaureatului a venit cu mari emoţii şi pentru cei peste 3500 de elevi gorjeni care au continuat astăzi examenul maturităţii. Cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, ei bine, cam acest lucru au trăit elevii de clasa a XII-a, cei care ar fi dorit proză şi nu poezie, la una din cerinţe şi nu pe Eminescu neapărat. Cum ce a fost mai greu a trecut, elevii aşteaptă să vadă ce noroc le-a purtat varianta de subiecte extrase. Proba nu a venit fără incidente la unul din centrele de examen din Târgu-Jiu.

Cerinţele au testat cunoştinţe de vocabular, limba română şi gramatică, dar şi abilităţile de interpretare a mai multor opere din genul epic sau liric. E drept, mai puţin se aşteptau la poezie, au spus sfioşi elevii la finalul probei, dar au părut uşuraţi că a trecut ce a fost mai greu. Analiza unui fragment din nuvela „Omul din vis” de Cezar Petrescu, un text argumentativ despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi un eseu despre viziunea asupra lumii într-un text poetic al lui Eminescu au fost subiectele la Limba Română de la bacalaureat, profilul real. Nu se aşteptau la Eminescu, dar în acelaşi timp spun că poate subiectul le-a purtat noroc, notele pe care le aşteaptă sunt peste 8.50. „Nu au fost grele subiectele, mie chiar mi-au plăcut. Cred că toată lumea poate lua cu uşurinţă o notă bună şi sper că anul acesta promovabilitatea să fie mai mare”, a declarat o elevă. „E drept, nu treci la nici un examen, dacă nu deschizi o carte acasă, dar proba nu a venit cu probleme. Am avut epic în prima parte şi un text argumentativ despre un stil de viaţă sănătos. Eu cred că un 9.00 este posibil”, a declarat o altă candidată. Ca dificultate, cerinţele au fost medii, dar nu se puteau rezolva fără studiu, a întărit o altă candidată la examenul de bacalaureat. Ce i-a surprins pe unii dintre liceeni a venit tocmai de la Luceafărul. „Au fost subiecte acceptabile dacă te pregăteai în prealabil. Eu sunt pe profil real, bio-chimie. Mi-a căzut „Luceafărul”- tema şi viziunea în textul eminescian”, a declarat un tânăr. O elevă a spus că nu se aştepta totuşi la Eminescu şi că ar fi vrut în loc, basmul, dar nu are de ce să nu fie optimistă.

2 elevi eliminaţi ieri de la BAC, alţi 200, absenţi „nemotivat”

Proba a înregistrat în Gorj două eliminări, din cauza nerespectării regulamentului. Din cei 3900 de elevi înscrişi la prima probă scrisă, 200 au tras chiuliul ieri, ceea ce-i va costa promovarea. „3733 de elevi au fost prezenţi la proba scrisă, dar 2 dintre ei nu au fost corecţi şi au fost eliminaţi la Colegiul Naţional “Tudor Vladimirescu”, pentru că au încercat să copieze. Se va vorbi numai de cei doi elevi, dar este bine pentru că astfel se va percuta că un examen nu se promovează decât cu carte”, a declarat Ion Işfan, şeful ISJ Gorj. În ceea ce priveşte o a treia posibilă eliminare la centrul de examen de la Novaci, zvonul nu se confirmă de către autorităţi. Şeful ISJ Gorj, Ion Işfan, asigură că nu doar a fost prezent ieri în judeţ, de dimineaţă, dar a şi luat legătura la Novaci cu preşedinta centrului care elimină orice suspiciune de încercare de fraudare. Probele scrise continuă cu cea obligatorie de profil, miercuri, 2 iulie.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here