Acasa / Actualitate / Se schimbă iluminatul stradal din municipiul Târgu Jiu. Proiect de 5 milioane de euro, singurul semnat pe regiunea Olteniei

Se schimbă iluminatul stradal din municipiul Târgu Jiu. Proiect de 5 milioane de euro, singurul semnat pe regiunea Olteniei

Municipiul Târgu Jiu va beneficia de iluminat pe bază de leduri. Investiția se realizează pe bani europeni unitatea administrativ teritorială accesând suma de 5 milioane de euro. Proiectul a fost depus anul trecut în luna februarie și a trecut de toate avizele necesare. Este primul proiect care se semnează pe iluminat public pe bază de led pe zona Olteniei.

Astăzi la Craiova municipalitatea va semna unul dintre cele mai importante proiecte de iluminat din Oltenia. Este vorba despre o investiție pe bani europeni care va reduce costurile în ceea ce privește plata iluminatului public. „Este un proiect pentru care ne-am bătut la nivel de regiunea Olteniei pentru că nu au fost alocate decât 10 milioane de euro și se putea finanța fie un sigur proiect de 5 milioane de euro fie mai multe proiecte cu o valoare de 5 milioane. Una dintre condițiile impuse a fost regula primului sosit- primului servit. S-a făcut un efort pentru a avea documentele în regulă, pentru că, într-o duminică la ora 12 s-a închis programul de lansare dar am reușit să fim primi din regiunea Olteniei care am depus acest proiect. Termenul de implmentare este de 24 de luni de la data semnarii contractului.”, a declarat directorul tehnic din cadrul primăriei municipiului Târgu Jiu Marius Ionescu.

Fără cabluri atârnate

Pe baza proiectului toate firele atârnate pe stâlpi vor deveni istorie. Întreg circuitul electric va fi mutat prin pământ „Prin acest proiect se crează infrastructura necesară atât pentru proiectul de Info Trafic cu o valoare de 8,5 milioane de euro cât și pe proiectul Modernizarea Transportului Public în Comun cu o valoare de 24 milioane de euro. Din cele peste 5600 de corpuri de iluminat de pe aria UAT-ului vor fi înlocuite 1037 de corpuri, asta însemând bulevardele principale. Discutăm de circa 27 de km de rețea pe partea de alimentare cu energie electrică care va fi introdusă subternan, vor dispărea astfel firele aeriene. De asemenea vorbim despre introducerea a circa 27,3 km de fibră optică. Pe tot acest traseu corpii de iluminat, prin cele patru stații radio care vor fi montate, și prin această fibră va putea fi comandată puterea instalată pe fiecare corp de iluminat. Vom primi în timp real datele privind modul în care se comportă corpul de iluminat, totodată putem intervenii să creștem sau să scădem sau să oprim ilumiatul pe anumite zone. Vor reduce concentrația de CO2 și consumului de energie electrică în condițiile în care nu se intervine asupra corpilor de iluminat cu 30%”, a mai declarat Marius Ionescu.

Costuri reduse

Municipalitatea susține că prin implementarea acestu proiect, dincolo de imaginea peisagistică, va avea de câștigat și bugetul primăriei. „Noi credem că vom reduce semnificativ costurile pe electricitate, vorbim de un procent, la prima vedere, de 30-40%. La ora actuală plătim anual circa 12 miliarde de lei vechi”, a mai declarat directorul tehnic al primăriei Târgu Jiu.

Un comentariu

  1. Sa exprimi costuri in moneda veche in continuare denota prostie si primitivism. Denominarea s-a facut in tara asta la 1 iulie 2005!! Rugati pe vreunul mai destept sa va faca conversia.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*