Şedinţă de Consiliu Judeţean cu scântei şi picanterii

0
36

Nu degeaba se spune că banii sunt ochiul dracului! Acest lucru s-a adeverit şi în şedinţa de Consiliu Judeţean de ieri, unde consilierii judeţeni s-au contrazis pe proiectele de hotărâre ce privesc repartizarea sumelor de bani la unităţile administrativ-teritoriale, dar şi la biserici.

Proiectul de hotărâre privind repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a cotei de 20% din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale şi din cotele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru anul 2015 şi estimări pentru anii 2016-2018 pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanţare locală a atins un punct sensibil al consilierilor judeţeni prezenţi la şedinţa de ieri.

Proiect de hotărâre cu iz electoral?

O situaţie clară a sumelor colectate în teritoriu pe urma plăţii taxelor şi impozitelor ar putea lămuri suspiciunile consilierului judeţean din partea PDL Gorj, Dan Vâlceanu, astfel încât proiectul aflat pe ordine de zi a şedinţei de ieri să nu aibă iz electoral. „Vorbim de bani, de taxe şi impozite şi, până nu avem un tablou clar cu ce s-a colectat ca să ştim şi noi la cât ajunge suma asta, nu aflăm. Noi putem să facem o estimare, un exerciţiu de proiecţie, dar să ştim la cât se ridică suma. Nu putem şti de acum şi până când banii vor fi distribuiţi efectiv, va mai trece multă vreme. Eu îmi doresc ca acest proiect să nu fie un exerciţiu electoral. Suntem, până la urmă, în Consiliul Judeţean, dar altă explicaţie nu are la momentul acesta, decât dacă discutăm despre un exerciţiu electoral”, a precizat consilierul judeţean al PDL Gorj, Dan Vâlceanu.

Călinoiu: „Nu este exerciţiu electoral!”

Răspunsul nu a întârziat să apară din partea celealtă a baricadei. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a ţinut să răstoarne afirmaţia consilierului Dan Vâlceanu cum că acest proiect ce a reprezentat mărul discordiei de ieri ar face parte din campania electorală. „În niciun caz nu este un exerciţiu electoral. Este pe perioada exact a anului trecut, când am aprobat estimarea anului 2017, având, bineînţeles, hotărâri pentru estimarea bugetelor 2013-2014-2015 şi 2016. Deci, noi avem hotărâri de consiliu în care s-au aprobat aceste estimări. Acum, este vorba despre estimarea lui 2018. Estimarea înseamnă o evaluare, deci este clar că sumele acestea nu au fost inventate la nivelul Aparatului. Au venit şi ele ca urmare a unor evaluări la nivelul Comisiei de Prognoză ce funcţionează pe lângă Ministerul de Resort. Ele au fost evaluate la nivelul Direcţiei Finanţelor Publice Locale, estimările privind gradul de colectare pe categoria de resurse de venituri: colectări de TVA sau unele cote pe impozituri pe venituri şi, vorbind de estimări, înseamnă, totuşi, o măsură de precauţie pentru a organiza activitatea de funcţionare a dezvoltare a unei unităţi administrativ-teritoriale pe o perioadă mai mare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu. Replici în contradictoriu între consilierul judeţean PDL, Dan Vâlceanu, şi şeful judeţului, Ion Călinoiu, au apărut şi pe tema împărţirii banilor la unităţile de cult din judeţ. Aşa se face că parcă diavolul şi-a băgat coada din nou, chiar şi dacă vine vorba de Casa Domnului. Totul, până la banii ce provin din bugetul propriu general al judeţului Gorj pentru anul 2014… „Printre bisericile care cerut bani face parte şi Parohia Celei, care este o parohie foarte mică. Sunt cu pictura în curs de execuţie. Faţă de alte parohii pe care le-am văzut în listă nici nu se poate compara cu ceea ce se poate obţine într-o parohie mare. Dacă există bunăvoinţă, aş vrea să fac un amendament. Dacă se poate ca, de la biserica cu cea mai mare sumă alocată să luăm de exemplu 5.000 de lei şi să dăm şi acolo”, a spus Dan Vâlceanu.

Ion Călinoiu: „Mie-mi faci un favor!”

Tensiunea din cadrul şedinţei de Consiliu Judeţean a fost, însă, presărată şi cu mici picanterii, astfel încât atmosfera să se destindă pe finalul discuţiilor. „La Celei au fost date sume, anul trecut. (…) Mie-mi faci un favor cu asta, că de acolo este nevastă-mea”, a replicat Ion Călinoiu. Spiritele s-au încins în şedinţa de Consiliu Judeţean de astăzi şi ca urmare a faptului că urmează o perioadă încărcată din punct de vedere politic, iniţierea unor proiecte de hotărâre pentru judeţul Gorj lăsând multe semne de întrebare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here