Senzori pentru monitorizarea operelor brâncuşiene?!

0
47

O nouă modalitate de prevenire a distrugerii operelor brâncuşiene ar putea fi implementată de autorităţile din Târgu-Jiu! În această perioadă, reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” poartă discuţii cu cei ai Institutului Naţional de Cercetare în Optoelectronică pentru a instala un sistem de senzori care să transmită informaţii despre capodoperele titanului din Gorj, astfel încât să fie monitorizată starea acestora şi necesarul de intervenţii asupra lor.

axa brancusi

Pentru a preveni deteriorarea şi degradarea operelor marelui titan Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, municipalitatea caută soluţiile cele mai eficiente. La stadiul de proiect şi la nivel de discuţii se află, în acest moment, o soluţie nouă atât pentru judeţul Gorj, cât şi pentru alte opere din România. Este vorba despre un sistem de senzori care ar putea fi instalat de reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare în Optoelectronică, ce pot transmite date privind atât factorii de mediu, vibraţii, cât şi evoluţia pietrei sau a metalului operelor brâncuşiene. Prin intermediul acestor senzori, cercetarea capodoperelor şi menţinerea acestora ar putea fi mult mai simplă, tot ceea ce se întâmplă în zona operei fiind transmis într-un calculator dotat cu un program special. „Purtăm discuţii împreună cu cei de la Institutul Naţional de Cercetare în Optoelectronică pentru realizarea unui sistem de senzori care să fie amplasat în zona operelor brâncuşiene şi care să furnizeze date în timp real despre ceea ce se întgâmplă în zona operelor. (…) Toate aceste date furnizate în timp real pot să constituie o bază de cercetare pentru tot ceea ce se întâmplă şi deciziile care pot fi luate în privinţa intervenţiilor care se fac sau se pot face asupra operelor”, a declarat Doru Strâmbulescu, directorul Centrul Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu. Deocamdată, această metodă de monitorizare a operelor de artă din Târgu-Jiu este la nivel de proiect şi se analizează toţi parametrii ce pot influenţa sistemul. „Este un proiect într-o fază de analiză. Vom vedea în ce măsură acest proiect este şi posibil, este şi fezabil şi viabil. Nu este o treabă chiar atât de simplă. Aceşti senzori trebuie să fie amplasaţi în aşa manieră încât să nu fie afectaţi în vreun fel”, a mai spus Strâmbulescu.

Informaţiile, monitorizate de INOE

Senzorii astfel instalaţi în jurul operelor brâncuşiene din Târgu-Jiu ar transmite semnale într-un program special, iar monitorizarea impulsurilor s-ar face şi la Institutul Naţional de Cercetare în Optoelectronică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here