20.8 C
Târgu Jiu
vineri, septembrie 18, 2020
Acasă Actualitate Sistemul de transport public, din Târgu Jiu, intră în reabilitare

Sistemul de transport public, din Târgu Jiu, intră în reabilitare

- Advertisement -

Autoritățile locale din municipiul Târgu Jiu au demerat proiectul „Reabilitare, modernizare şi extindere sistem de transport public în comun prin troleibuz”. Investiția de aproximativ 24 de milioane de euro are ca termen de execuție 40 de luni.

Proiectul vizează în special reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă. Bugetul total al investiției este de 109.680.249,72 lei, inclusiv TVA, din care 99.073.516,07 lei finanţare nerambursabilă acordată prin contractul de finanţare. „Perioada de implementare a acestui proiect este de 40 de luni. Este un proiect extrem de important pentru noi şi sunt sigur că ne vom încadra în această perioadă. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă reducerea emisiilor de carbon în municipiul Târgu Jiu prin reabilitarea, modernizarea şi extinderea sistemului de transport public prin troleibuz.  Interesant la acest proiect este faptul că numărul de persoane care beneficiază de acest proiect este de 95.869 locuitori care reprezintă populaţia întregului oraş la 1 ianuarie 2018, numărul de călători la nivelul anului 2026, pe transportul în comun ar trebui să crească cu 45% faţă de situaţia de la acest moment. Pe partea cealaltă, numărul de deplasări cu auto personal scade cu 8%. Noi sperăm ca aceasta este doar o cifră estimativă şi speranţa noastră este legată de faptul că, odată cu dezvoltarea acestui sistem modern de transport în comun, vom putea face în aşa fel, chiar şi prin măsuri coercitive, ca o mare parte din populaţia municipiului Târgu Jiu, noi estimăm undeva la 45%, să folosească mijloace de transport în comun moderne”, a declarat primarul  Marcel Romanescu.

Extindere rețea

Edilul susține că este în discuții cu primarii din localitățile invecinate pentru a extinde rețeaua de transport public și în exterior. „Nu trebuie să vă ascund faptul că o parte dintre primarii localităţilor vecine cu noi deja ne-au contactat, asta rămâne ca după perioada de implementare a proiectului şi după perioada de monitorizare de 5 ani, să luăm în calcul şi extinderea transportului în comun către localităţile respective, Bumbeşti Jiu, Turcineşti, Băleşti, Drăguţeşti, Rovinari, în condiţiile în care ajungem la un acord cu autorităţile publice locale”, a mai declarat primarul Marcel Romanescu.

Noi dotări

Proiectul vizează achiziționarea de troleibuze 15 bucăţi (6 troleibuze de 12 metri şi 9 troleibuze cu autonomie extinsă), reţea contact modernizată – 13,62 kilometri, vor fi 0,36 de kilometri de reţea noua (cale dublă), sistem de e-ticketing creat (pentru 15 vehicule, 40 de staţii şi 40 de punct de reîncărcare), staţii aşteptare reabilitate prin proiect – 40.

O nouă mânare

Licitația pentru achiziționarea de troleibuze noi pentru municipiul Târgu Jiu a fost din nou amânată. Ministerul Lucrărilor Publice și Dezvoltării, cel care a organizat licitația, nu a reușit să dea un verdict, deși mai este puțin și se împlinește un an de când a fost lansat anunțul.

Comisia de licitație nu se poate decide cu privire la cumpărarea mijloacelor auto noi pentru municipiile Târgu Jiu și Ploiești. Astfel, a mai fost acordat un răgaz de o lună până când ar putea fi decis un furnizor.

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Clopoțelul va suna diferit anul acesta

14 septembrie, prima zi de școală pentru mulți prichindei și prima zi din acest an școlar pentru mulți alții care deja au experimentat tot...

Mircea Suchici la Târgu Jiu, în concertul Orchestrei de Cameră ″Lyra Gorjului″

Consiliul Județean Gorj și Școala Populară de Artă Târgu Jiu invită pe toți iubitorii muzicii clasice joi, 25 octombrie 2018, la Muzeul Județean Gorj...

Luptător american celebru, impresionat de imaginile cu fata bătută din Târgu Jiu. Vrea s-o ajute

Un cunoscut luptător din UFC a distribuit pe conturile sale de Twitter și Instagram filmulețul cu fata în vârstă de 13 ani, din Târgu...

Alexandru Ilie, teolog: Să nu credeți in magia alba!

“Să nu mergeți la femeile care au Biblia, icoane și crucea pe masă, nici la bioenergeticieni, parapshihologi, preoți...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini