spot_img
14.9 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateSpălarea cu jet de apă sub presiune a afectat Poarta Sărutului!

    Spălarea cu jet de apă sub presiune a afectat Poarta Sărutului!

    Comisia internaţională constituită pentru a analiza situaţia restaurării Porţii Sărutului a ajuns, ieri, la Târgu-Jiu. Secretarul de stat din Ministerul Culturii, Radu Boroianu, coordonatorul comisiei cerută de premierul Victor Ponta, a declarat ieri că operele brâncuşiene din oraşul de pe Jiu au avut de suferit în urma procesului de spălare cu jet de apă sub presiune. Boroianu a mai spus că muncitorii firmei care a câştigat licitaţia nici măcar nu aveau habar cum se procedează în cazul unor opere de artă. Urmează ca rezultatul analizei efectuată de comisie să fie făcut public, astăzi.

    Cei 7 specialişti ai comisiei internaţionale de analiză a lucrărilor de restaurare a Porţii Sărutului, printre care şi profesori din Bruxelles, Viena şi Paris au studiat, astăzi, îndeaproape, operele brâncuşiene din Parcul Central. Raportul cerut de Guvern va fi întocmit în urma analizelor efectuate de membrii comisiei. Surpriza a venit din partea secretarului de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, care în urmă cu cinci luni se autopronunţase, spunând că procedeul de spălare a operelor a fost unul corect. Ieri, şeful comisiei şi-a schimbat radical părerea. „Trebuie să constatăm care este starea actuală a monumentelor şi să propunem soluţii în aşa fel de precise încât să nu se mai poată interveni la întâmplare, cum s-a intervenit de multe ori în ultimii 60 de ani”, a declarat coordonatorul comisiei, Radu Boroianu.

    Boroianu: „Expertul a spus una, iar societatea a produs altceva”

    Radu Boroianu, reprezentantul Ministerului Culturii a declarat, ieri, că firma contractată pentru spălarea Porţii Sărutului nu a respectat în tocmai ceea ce i-a fost transmis, dovadă stă scandalul creat în jurul operelor. „Prima intervenţie nu a fost făcută după planurile experţilor; expertul a spus una, iar societatea a produs altceva. Nu apa a făcut rău, ci presiunea. Cel care folosea jetul de apă era un lucrător oarecare, care nu mai făcuse asta niciodată şi nu îşi dădea seama că în anumite mortare care erau acolo, s-au produs nişte mici dezastre”, a mai spus Boroianu.

    Studiază şi Coloana Infinitului

    După spusele secretarului de stat în Ministerul Culturii, rolul acestei comisii este acela de a stabili care sunt cele mai bune şi mai adaptate metode ca operele brâncuşiene să fie supuse lucrărilor de restaurare ca la carte. Analiza nu s-a oprit la Poarta Sărutului sau la Masa Tăcerii din Parcul Central, ci a continuat cu cea a Coloanei Infinitului. „Să nu credeţi că aceasta este o comisie de casaţie, care spune că tot ce a fost până acum a fost prost, şi că tot ce va fi de acum e bine. Trebuie să se facă studii profunde, avem aici savanţi, geologi. Aceştia vor studia nu doar Poarta, ci şi Coloana Infinitului, pentru că ştim că şi acolo, aparent, sunt unele lucruri de spus”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu.

    S-a produs o eroare

    Tot ieri au ajuns la Târgu-Jiu şi fotoreporteri care au ajutat la constituirea dosarului pentru includerea operelor de la Târgu-Jiu în patrimoniul UNESCO. Şi din punctul de vedere al acestora, la restaurarea Porţii Sărutului de la finele anului trecut, s-a produs o eroare, dovada făcând-o pozele existente. „Pozele au fost realizate în diferite etape. Sigur o diferenţă s-a observat. Ar fi edificatoare nişte fotografii făcute acum 50 de ani, dar acelea erau în alb negru, aşa că nu poate fi percepută o eventuală schimbare. Nu pot da verdicte, dar undeva este o eroare, clar. Am suferit îngrozitor, când vezi aşa ceva nu are cum să nu te doară. E scandalos, dar erorile, cine le-a făcut, aşa cum au spus şi autorităţile, trebuie să plătească” a declarat fotoreporterul care a realizat mapa fotografică pentru dosarul UNESCO, George Dumitriu. Comisia internaţională va face public rezultatul anchetei desfăşurate la operele brâncuşiene din Târgu-Jiu, astăzi.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: