spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateSpitalul are de recuperat datorii de peste 77.000 de lei de la...

    Spitalul are de recuperat datorii de peste 77.000 de lei de la agresori

    Spitalele au de recuperat zeci de mii de lei de la pacienţii, care au fost victime ale unor agresiuni sau care provin din accidente de circulaţie. Pentru recuperarea acestor sume, juriştii spitalelor de urgenţă ajung tot mai des prin tribunal. Pe listele lungi se află pacienţi care au fost bătuţi sau accidentaţi, pentru care spitalul a cheltuit mulţi bani pentru îngrijiri medicale.

    Există o lege care le permite să-şi recupereze aceste datorii de la autorii infracţiunilor în urma cărora pe patul spitalului au ajuns victimele care au necesitat îngrijiri medicale. Unităţile sanitare găsesc dreptate în instanţă, însă, nu toţi vinovaţii au bani să plătească pagubele. Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu-Jiu se află într-o asemenea situaţie. Spitalul are de recuperat doar pe anul trecut peste 77.000 de lei de la agresori sau autorii unor evenimente rutiere soldate cu victime. „Numai anul trecut spitalul a înregistrat datorii de peste 77.000 de lei, bani cheltuiţi pentru îngrijirea victimelor unor agresiuni, sau victime rezultate în urma unor accidente rutiere. Şi anul acesta lista este deschisă, pentru că din păcate astfel de situaţii există”, a declarat Narcis Mărgineanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Târgu-Jiu. Anul trecut au fost trecute pe lista datoriilor numai puţin de 70 de dosare, pentru care cheltuielile sunt enorme. Persoanele care pe baza rezoluţiei date de către parchet au calitatea de agresori trebuie să plătească spitalizarea victimelor. Pentru asta, spitalul care a îngrijit victima vine în instanţă în calitate de parte civilă. Se înscrie în proces şi pledează pentru câştigarea dreptului de a-şi recupera banii. Sunt acţiuni civile dar şi penale, în care spitalul vine să-şi recupereze banii cheltuiţi pentru îngrijirile medicale. Nu sunt puţini, spun cei responsabili cu recuperarea banilor: „Pe parte penală ne solicită instanţa de judecată să ne constituim ca parte civilă. Avem datorii şi din anii anteriori, pe care nu am putut să le recuperăm din cauza faptului că un proces poate dura şi câţiva ani, şi atunci până când nu se dă o sentinţă definitivă şi irevocabilă nu putem trece la recuperarea datoriilor”, a mai adăugat Narcis Mărgineanu.

    Pot trece la executări dacă au ce să execute

    Cei care nu au bani riscă să-şi piardă bunurile sau chiar locuinţa, deoarece spitalele pot trece şi la executări silite. Cele mai fericite cazuri sunt atunci când agresorul are un venit, o casă, o maşină sau orice bunuri ce pot fi executate silit. Însă, sunt dese cazurile în care agresorii nu pot fi nici măcar executaţi silit pentru că nu au nimic ce s-ar putea transforma în bani. „Când se trece la executare silită se fac popriri pe conturi, pe salarii, pensii, sau bunuri dacă are. În cazul în care agresorul nu are nimic, atunci dosarul devine insolvabil”, a mai adăugat Mărgineanu. Astfel de situaţii în care agresorul nu poate achita sumele datorate spitalului au fost înregistrate şi la Târgu-Jiu, iar unitatea spitalicească a rămas doar cu paguba creată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: