Spitalul din Dobriţa are staţie de epurare modernă

0
14

Ieri a fost inaugurat sistemul de canalizare şi staţie de epurare la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Valdimirescu”, din comuna Runcu, judeţul Gorj. Relizarea proiectului propus de Consiliul Judeţean este cu atât mai importantă, cu cât selectate spre implementare au fost 70 de proiecte

Consiliul Judeţean se numără printre autorităţile care, ieri, au cules roadele unei fructuoase investiţii din partea guvernului Norvegiei. Lucrările la noua staţie de epurare a spitalului au început acum patru luni, iar punctul final a atras nu doar emoţie, satisfacţii, dar şi merite din plin câştigate. Inaugurarea lucrărilor a avut loc în prezenţa Excelenţei sale, Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România, iar atmosfera a fost avut toate ingredientele unui eveniment care face cinste judeţului Gorj. Excelenţa sa, Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România, nu doar că s-a bucurat să poată pecetlui o investiţie care ajută îmbunătăţirea calităţii apei şi protejarea mediului, dar s-a arătat încântat să viziteze un colţ de ţară cu aer curat şi peisaj de neuitat. De acest lucru l-a asigurat chiar Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, care i-a promis Excelenţei sale un tur al obiectivelor turistice şi mai ales, o memorabilă incursiune printre lucrările lui Brâncuşi. Acum înţeleg renumele acestei zone, din plin câştigat, prin oaza de sănătate care o asigură, dar şi ospitalitatea şi profesionalismul celor care lucrează în spital. Din poziţia privilegiată a unui ţări precum Norvegia, nu mi s-a părut dificilă investiţia, pentru că o astfel de lucrare complexă şi necesară şi-a demonstrat utilitatea de la început. Felicit autorităţile judeţene pentru implicare şi directorul spitalului pentru că manageriază spitalul şi cu mintea, dar şi cu sufletul”, au fost precizările lui Oystein Hovdkinn, ambasadorul Norvegiei în România.

Investiţie de un milion de euro

Valoarea proiectului care a pus pe roate efectiv realizarea sistemului de canalizare şi a staţiei de epurare la spitalul TBC din Dobriţa, depăşeşte un milion de euro. Finanţarea, în cea mai mare parte, de 85% reprezintă contribuţie nerambursabilă, cu aportul Norvegiei, iar de 15% din cheltuieli a răspuns Consiliul Judeţean Gorj. Tiberiu Tătaru, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Valdimirescu”, în calitate de beneficiar, a ţinut să mulţumească reprezentantului Guvernului norvegian pentru masiva contribuţie la realizarea proiectului. Dincolo de cifre şi procente, cel mai important rămâne „că am reuşit să dăm viaţă unei ambiţii puse în folosul comunităţii şi pacienţilor din judeţ şi nu numai şi nu am făcut-o nesocotind rigorile mediului înconjurător. Un sistem de canalizare modernizat va răspunde altfel cerinţelor, iar staţia de epurare va completa obiectivul principal, îmbunătăţirea calităţii apei”. Fondurile nerambursabile destinate proiectului au fost alocate prin intermediul Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European (Granturile SEE)şi al Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene).De asemenea , implementarea proiectului s-a vrut un capitol atins cu succes din programul de reducere a disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi de solidificare a relaţiilor de parteneriat dintre România şi statele SEE/ AELS.
România a devenit membră a SEE în 2007, o dată cu aderarea la Uniunea Europeană.

Singurul spital profilat pe tratarea bolilor pulmonare

Investiţia la Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Valdimirescu”, este cu atât mai valoroasă cu cât unitatea spitalicească este singura instituţie specializată în tratarea bolilor pulmonare din regiune. De o reabilitare a beneficiat în 1980, iar de ieri, spitalul a căpătat ceea ce aştepta de mult, o nouă şi modernă staţie de epurare. Un motiv de mândrie pentru autorităţi şi un merit al tuturor celor care au făcut posibilă realizarea proiectului rămân caractereisticile zilei de ieri, consumate prolific la Dobriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here