7.6 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 23, 2020
Acasă Actualitate Spitalul din Târgu Jiu deţine un aparat pentru efectuarea testelor de COVID-19....

Spitalul din Târgu Jiu deţine un aparat pentru efectuarea testelor de COVID-19. De ce nu a fost pus în funcţiune

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu deţine de aproximativ doi ani, în comodat, un aparat care poate să depisteze prezenţa virusului COVID-19, dar acesta nu este folosit în momentul faţă.

În momentul de faţă, efectuarea testelor durează câteva zile, pentru că sunt efectuate la alte laboratoare din ţară, care sunt suprasolicitate.

Spitalul trebuie să achiziţioneze doar kituri

Conform unui comnunicat de presă al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, aparatul „Genexpert“ a fost livrat de Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» în anul 2015, fiind destinat pentru determinarea bacilului Koch şi rezistenţ la Rifampicină: „Aparatul „Genexpert“ a fost achiziţionat din fonduri europene şi a fost livrat de institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» tuturor laboratoarelor BK din cadrul Dispensarelor TBC. Aparatul a fost livrat împreună cu 200 dem teste (kituri de diagnosticare rapidă) care se folosesc pentru diagnosticarea tuberculozei. În perioada octombrie 2015-mai 2018, aparatul a aparţinut Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta“.

Acord pentru utilizarea aparatului

În luna mai a anului 2018, aparatul şi un laptop au fost date în comodat Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, care se obliga să folosească echipamentele numai conform destinaţiei, fără a face modificări sau improvizaţii, se mai arată în comunicatul de presă.

„La data de 2 aprilie 2020 a fost primită adresa Institutul de Pneumoftiziologie «Marius Nasta» (…) prin care se comunica faptul că au acordul utilizării aparatelor «Genexpert», distribuite în cadrul PNPSCT în mai multe unităţi de preumoftiziologie din ţară, pentru identificarea SARS-CoV-2; prin adresa sus-menţionată se comunică faptul că Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu îi revine obligaţia de a achiziţiona kiturile pentru teste, întrucât achiziţionarea acestora nu intrăm în atribuţiile sale şi nici a PNPSCJ; prin adresa anterior amintită se comunică faptul că pentru funcţionarea aparatului în vederea identificării SARS-CoV-2 sunt necesare kiturile Xpert Xpress SARS-CoV-2, kituri pe care la momentul actual nu le deţinem. Facem precizarea că, la momentul actual, pentru aparatul «Genexpert» deţinem doar teste Gnexpert-TB“, se menţionează în comunicatul de presă.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a solicitat în aceeaşi dată o ofertă de preţ la o societate specializată pentru achiziţionarea kiturilor, precum şi data de livrare patru-şase săptâmâni. Comanda a fost efectuată de conducerea spitalului. „Pentru utilizarea acestui aparat este nevoie de un spaţiu distinct în care să funcţioneze, spaţiul trebuind dotat cu hotă, cât şi amenajată o cameră pentru primiri probe“, se menţionează în comunicatul de presă.

Lucrările la spaţiul unde va funcţiona laboratorul au început de o săptămână şi urmează să mai dureze încă pe atât.

Testele nu sunt disponibile în Europa

Directoarea institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, a spus pentru Europa FM că testele pentru acestye aparate nu au ajuns încă în Europa: „Este tot un diagnostic molecular care se poater face, pentru că România dispune de acel aparat, dar trebuie ca acele teste să ajungă în Europa. Am trimis o adresă prin care le spuneam colegilor noştri că acele aparate pot fi utilizate în diagnosticul COVID-19, dar atunci când testele vor fi disponibile în Europa“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

A pierdut lupta cu boala. Tânără mămică, operată de cancer, s-a stins

Ana Maria Vîrjan, o tânără mămică a unei fetițe de numai 6 ani s-a stins din viață la numai 36 de ani. Aceasta a...

Gore Popescu: „Este posibil ca şi alţi jucători în afara celor cinci să plece de la noi”

Restructurări masive la Energia. Antrenorul Vasile Stângă a părăsit banca târgujienilor, iar la câteva zile după un contingent de cinci jucători au fost trecuţi...

Weber: Pătrășcoiu va explica public care sunt considerentele profesionale sau de altă natură pentru decizia numirii lui Călinoiu.

Dacă îmi cerea cineva o parere, consider că trebuia promovată o persoană tânără,dinamică și cu cunostinte în domeniu. Reporter: Ce părere aveți despre angajarea domnului...

Pandurii, gata de start !

Ieri, Pandurii avea programat un meci amical contra divizionarei B, FC Argeş. Acest meci era ultimul de verificare înaintea reluării campionatului, însă din cauza...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini