Staţie de epurare la Târgu-Jiu, de 17 milioane de euro

1
58

În municipiul Târgu-Jiu se derulează în această perioadă proiecte, care au ca scop reabilitarea şi modernizarea anumitor obiective. Astfel, potrivit autorităţilor locale, staţia de epurare reprezintă cea mai mare investiţie din ultima perioadă, proiectul având o valoare de aproximativ 17 milioane de euro. Proiectul „extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj, este un proiect co-finanţat prin Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu”.

Edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, împreună cu directorul Aparegio, Ion Popescu, au mers astăzi pe şantierul din zona Romaneşti, unde se lucrează la una dintre cele mai mari staţii de epurare din ţară. Astfel, potrivit primarului, această staţie va fi modernizată şi reabilitată şi va fi dată în funcţiune în aproximativ un an, echipată cu o tehnologie nouă, dotată la standarde europene. „V-am promis de foarte mult timp că vom merge pe foarte multe şantiere, în primăvara anului 2012, pentru că la Târgu-Jiu sunt în derulare foarte multe investiţii. Este cea mai mare investiţie din acest program. Această investiţie costă aproximativ 17 milioane de euro. O să vedeţi cât de importantă este pentru viitor această staţie. Dacă la ora actuală are un depozit ecologic, o activitate de salubritate modernă, are un iluminat modern şi alte şi alte utilităţi, pe care multe oraşe din ţară nu le au, această staţie de epurare este aproape cea mai modernă din ţară, dotată la standarde europene. Pe viitor, cine nu are un astfel de proiect, care are probleme cu mediul, nu va mai putea funcţiona”, a spus Florin Cârciumaru. Tot aici, primarul a dezvăluit că pe zi ce trece, municipiul înfloreşte, datorită proiectelor şi banilor atraşi de la Uniunea Europeană. „Am pus bazele de dezvoltare ale municipiului, am insistat să promovăm proiecte şi programe, prin care am atras foarte mulţi bani la Târgu-Jiu, până în momentul de faţă s-au derulat şi se derulează proiecte în valoare de aproximativ 2500 de miliarde de lei bani vechi”, a mai adăugat primarul.

Staţie de epurare, întinsă pe 4 hectare

„Colegul” de şantier, directorul Aparegio, Ion Popescu a menţionat importanţa acestui proiect şi a prezentat în detaliu fiecare pas al construcţiei „Staţia de epurare din municipiul Târgu-Jiu este una dintre cele mai mari investiţii al unui proiect finanţat de Uniunea Europeană, pe reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi apă uzată. Este un obiectiv care costă aproximativ 17 milioane de euro, se întinde pe o suprafaţă de circa 4 hectare şi scopul acestui obiectiv este ca apa uzată din municipiu şi localităţile aferente, să fie tratată, epurată şi redată emisarului Jiu, în condiţii normale. Numărul de persoane pe această staţie, este de 22 de persoane. Supravegherea funcţionării se face printr-un sistem de culegere şi achiziţie date. Personalul este pentru serviciul de reparaţii”. Astfel, epurarea apelor uzate poate fi în funcţie de caracteristicile apei şi de cerinţele evacuării în emisar, în cazul acesta, Jiul mai mult sau mai puţin complexă, astfel având staţii epurare simple mecano-biologice sau staţii epurare complexe. Apele uzate cu caracter predominant anorganic vor fi tratate în staţii de epurare, numai prin mijloace fizico-chimice de reţinere şi neutralizare: sedimentare, neutralizare, precipitare, coagulare, adsorbţie pe cărbune activ, schimb ionic. Apele uzate cu un caracter predominant organic sunt epurate într-o staţie de epurare, prin procedee fizico-chimico-biologice. Directorul general, reprezentantul constructorului, Eugen Tiţu a subliniat faptul că, municipiul Târgu-Jiu va avea parte de cea mai modernă investiţie din ultimii ani, investiţie durabilă, care să asigure cetăţenilor un mediu şi o apă mai curată, fără poluare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here