Stație modernă de monitorizare a calității aerului în Gorj

0
149

Statie monitorizare aerO stație modernă de monitorizare a calității aerului va fi montată în județul Gorj. Investiția va avea loc în cadrul unui proiect amplu care va fi implementat cu fonduri europene de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, care a semnat marți, 13 octombrie, un contract de finanțare de 81 milioane de lei cu Ministerul Fondurilor Europene.

În prezent, rețeaua de monitorizare a calității aerului este constituită din 148 de stații. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va mai achiziționa 60 de stații moderne. 17 vor fi montate prin acest proiect cu fonduri europene.

„Prin această investiție pe care o facem, sper că vom reuși să le oferim românilor un aer de calitate și acest lucru se va simți. Aerul este una dintre cele mai mari provocări pe care societatea românească și autoritățile le au de rezolvat, pentru că poluarea afectează marile comunități la nivelul întregii Europe. Facem una dintre cele mai mari investiții pe care le-a făcut statul român în ceea ce privește calitatea aerului. Discutăm despre semnarea contractului de finanțare, pentru realizarea unei investiții care se ridică la 81 de milioane de lei, din care 74 de milioane vor fi fonduri europene nerambursabile. Banii ajung la noi prin Programul Infrastructură Mare, Axa prioritară 4. (…) 17 din stațiile noi vor fi finanțate din fonduri europene, prin contractul pe care îl încheiem. Aceste stații vor ajunge în județe Alba, Bacău, Bistrița Năsăud,  Botoșani Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui și Vrancea“, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Sistem de prognoză meteo

De asemenea, proiectul va cuprinde și realizarea unui sistem de prognoză a calității aerului. „Se va schimba modul de funcționare cu 180 de grade privind calitatea aerului în România, pentru că vom investi și într-un sistem de prognoză a calității aerului. Cum avem o prognoză meteo, o să avem și o prognoză despre calitatea aerului pe care populația o va putea consulta zilnic. Prognoza va oferi date despre nivelul poluanților în aer, pentru următoare 24, 48 sau 72 de ore oriunde în țară. Vom avea o bază de date cu privire la cantitatea de emisii din atmosferă din  toate zonele monitorizare“, a mai precizat Costel Alexe într-o conferință de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here