5.6 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 3, 2021
Acasă Actualitate Supărați că nu și-au luat salariile, profesorii amenință cu sistarea cursurilor

Supărați că nu și-au luat salariile, profesorii amenință cu sistarea cursurilor

- Advertisement -

Directorii de școli din județ s-au dus cu jalba-n proțap la senatorul PSD Florin Cârciumaru pentru a cere salariile ce li se cuvin dascălilor. Cadrele didactice au rămas fără lefuri din cauza unor neînțelegeri între contabilii Inspectoratului Școlar Județean și cei ai unităților de învățământ, iar acum amenință cu pichetări și chiar cu întreruperea orelor de curs.

Mărul discordiei îl reprezintă sporul de calculator, iar contabilii spun că dacă nu sunt plătite toate salariile la timp, nu pot fi făcute raportările financiare către instituțiile abilitate. „Sunt unități care nu și-au primit banii, doar cele care sunt cu acest spor, care s-a menținut în plată din decembrie 2009 și de atunci se menține în plată la fiecare lege a salarizării. Este articol în lege care spune că nu se diminuează sub nicio formă niciun spor și se mențin în plată sporurile anterioare. Eu trebuie să primesc de la director și de la secretariat statele aprobate. Intrăm într-un impas, pentru că începând cu 1 septembrie trebuie să facem raportări la Trezorerie. Luni este termenul limită, iar dacă nu plătim salariile nu putem face aceste raportări”, a explicat Antonio Săvescu, contabil șef la Liceul Teologic din Târgu Jiu.

Profesori supărați

Printre directorii care i-au cerut sprijin senatorului PSD Florin Cârciumaru se numără și cel al Școlii „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu. „Conform legii, responsabilul de la ISJ trebuia să comunice cu 3-4 zile înainte de data plății salariilor atitudinea ISJ-ului și să motiveze de ce refuză invalidarea. Nu s-a făcut acest lucru și s-a încălcat legea. Suntem deja în a 6-a zi de la data când trebuia să luăm banii, iar oamenii au dreptate să fie supărați. Unii amenință că nu mai intră la ore, alții că vor picheta ISJ și alte instituții din oraș. După 60 de zile de vacanță, oamenii și-au epuizat resursele financiare și au nevoie de acești bani”, a spus, supărat, directorul Aurel Popescu.

„Problema trebuie rezolvată”

Florin Cârciumaru le-a promis dascălilor că problema va fi rezolvată, așa cum s-a întâmplat și în alte județe ale țării. Șeful învățământului județean a fost cât se poate de tranșant. Ion Ișfan a spus că există dovada clară că sporul de calculator nu se poare acorda în mod legal. „Sunt adrese de la minister trimise în școli de noi, că nu este legal acest spor. Răspunsul primit de noi la ISJ este ca urmare a demersurilor făcute de Prefectură la Ministerul Învățământului. Ministerul a răspuns că pentru personalul din unitățile de învățământ nu se poate acorda sporul pentru utilizarea calculatorului. În țară nu primește nimeni acest spor din 2013. ISJ dă doar o viză la statele de plată că salariile sunt constituite corect sau nu. Noi doar asigurăm asistență tehnică ordonatorului principal, adică primarul. Dacă domnul primar consideră că punctul nostru de vedere nu este corect, răspunde și poate să plătească fără avizul Inspectoratului ”, a explicat Ion Ișfan.

Primăria și-a respectat obligațiile

La Târgu Jiu, primarul Marcel Romanescu dă asigurări că instituția pe care o conduce a respectat deja obligațiile ce îi revin, dar că ultimul cuvânt aparține ISJ. „Tot ceea ce înseamnă aprobări și avize din partea Primăriei Municipiului Târgu Jiu, în momentul acesta sunt date. Mai trebuie viza din partea ISJ pe sumele pe care trebuie să le primească profesorii școlilor din județ și din Târgu Jiu. Ultima viză pe care trebuie să o dea cineva pentru a fi făcute aceste plăți este dată de către ISJ, nu de către Primăria Municipiului Târgu Jiu. Discuții au fost și lunile trecute. De data asta, la anumite școli nu există acele vize”, a declarat primarul Marcel Romanescu.

Pentru a pune capăt conflictului, prefectul Ciprian Florescu a promis că va obține un punct de vedere mult mai explicit din partea oficialilor de la București.

- Advertisement -

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente