Tabletele dau bătăi de cap ambulanţierilor! În loc să le uşureze munca, le-o complică

0
18

Medicii și asistentele de pe ambulanțe au primit tablete noi pe care să opereze în timp real datele intervenţiilor la care sunt solicitaţi. Însă tehnica, ce a costat peste 12,5 milioane de euro, îi pune în dificultate pe ambulanţieri, care susţin că le este foarte greu să folosească aceste dispozitive, mai ales sub presiunea unei urgenţe medicale. Mai mult decât atât, medicii de pe ambulanţă se confrunta cu revolte din partea pacienţilor sau aparţinătorilor, care îi acuză că se joacă pe tabletă, în loc să acorde asistenţă medicală de urgenţă.

ambulanta

12,5 milioane de euro au cheltuit autorităţile centrale pentru a dota fiecare echipaj de ambulanţă cu tablete. Prin intermediul acestora, medicii de pe ambulanţă ar trebui să transmită fişa pacientului la Unitatea de Primiri Urgenţe în timp real. Sistemul ar trebui să uşureze munca personalului şi să crească gradul de eficienţă, însă lucrurile se întâmplă exact pe dos, şi asta pentru că ambulanţierii susţin că nu pot să opereze cu uşurinţă pe aceste tablete în timp ce acordă primul ajutor pacienţilor. „Păi nu îţi dă timp, adică ce e mai important, tableta sau viaţa pacientului”, a precizat Ștefan Băloi, ambulanțier.

Medicii sunt acuzaţi că se joacă în loc să acorde primul ajutor

marinicaMai mult decât atât, ambulanţierii susţin că nu de puţine ori au fost traşi de mânecă de pacienţi sau aparţinătorii acestora, fiind acuzaţi că se joacă pe tabletă în timpul intervenţiei. „Am o comă, da? Ajung de la nume, prenume, absolut tot, la fiecare pas în parte trebuie sa bifez. La viteza la care se circulă, omul ăla în comă, eu mai pot să bifez? Pacienţii zic că ne jucăm pe ele”, spune Dovleac Florentina, asistent medical pe ambulanţă. Conducerea Serviciului de Ambulanţă Gorj este însă de o altă părere, directorul SJA fiind convins că noul sistem ușurează munca cadrelor medicale. „Începând din această lună s-au introdus tablete. Se va face în paralel cu fişa de solicitare pentru a uşura munca asistenţilor şi a medicilor. E o tabletă mai specializată, cu programe făcute prin fonduri cu banca mondială, prin STS”, a declarat Marinică Niculescu, directorul SJA Gorj. Cu astfel de tablete au fost dotate, de la 1 septembrie, toate staţiile de ambulanţă din ţară şi în toate judeţele sunt semnalate aceleaşi probleme legate de operarea pe aceste dispozitive de către ambulanţieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here