spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitate„Țara te vrea prost și supus“, concluzia la care a ajuns un...

    „Țara te vrea prost și supus“, concluzia la care a ajuns un investitor în energia verde din Gorj

    Tehnologia a avansat în așa măsură încât aproape orice proprietar de locuință își poate asigura singur energia electrica de care are nevoie prin intermediul panourilor fotovoltaice. Dacă în țările civilizate din Europa, statul nu le pune niciun fel de bariere celor care vor să devină independenți energetic și chiar îi încurajează să folosească energie „verde“, în România este aproape imposibil pentru un producător casnic să se racordeze la rețea din cauza birocrației. Dacă în Germania un sistem de panouri fotovoltaice se montează și se pune în funcțiune într-o lună, în România durează chiar și doi ani din cauza birocrației.

    Cornel Eftenoiu este reprezentantul unei firme din Târgu Jiu care se ocupă cu montarea de panouri fotovoltaice pentru producerea curentului electric. În plus, compania sa este singura din Europa care se ocupă de repararea panourilor, după o tehnologie proprie. Acesta spune că în România este acelaşi lucru, din punct de vedere al obţinerii avizelor, dacă se pune în funcţiune o instalaţie pentru o locuinţă individuală sau o termocentrală de mare putere: „Costurile s-au redus foarte mult, astfel încât aproape orice cetăţean poate să apeleze la acest sistem şi să devină independent din punct de vedere al energiei electrice. Problema este la cuplarea la reţea, pentru că există o greutate din punct de vedere birocratic şi legislativ. Până acum nu s-a găsit o soluţie în simplificarea relaţiei dintre un producător casnic şi concesionarul sau distribuitorul de energie. Interesele sunt simple de aflat. Poate că nu se doreşte să trăiască şi românul bine, să aibă o împlinire că poate să facă ceva. Cred că această problemă se poate rezolva, doar să existe voinţă politică şi de simplificarea legislaţiei, iar în ultimul rând o acceptare simplificată a distribuitorilor de energie. Nu există nicio problemă de natură tehnică pentru ca un producător casnic care produce până la 20 de Kilowati să se poată racorda la reţea. Acest lucru se poate face în două zile. În acest moment, în România, cine are 5 Kilowati montaţi într-un sistem on-grid trebuie să facă aceeaşi documentaţie şi procedură ca o termocentrală de 1.000 de Megawati. Atunci interesul este descurajant şi imposibil. Costurile pentru implementarea lui – obţinerea avizelor şi a autorizaţiilor – sunt, de multe ori, mai mari decât costul instalaţiei“.

    „ Am montat mai mult în Germania“

    În țările civilizate, situația este totală diferită. „În ţările din vest, lucrurile stau cu totul altfel. Există un anumit tarif, iar când se face racordarea la reţea se face o verificare a proiectului, pentru a se constata dacă structura pe care se montează corespunde. De asemenea, montarea trebuie să se facă de către un electrician autorizat, iar ca şi procedură financiară producţia se înregistrează printr-un contor cu sistemele de autofacturare. Lucrurile sunt foarte clare şi simplu de exploatat pentru orice investitor mic. Am montat mai mult în Germania, unde din momentul montajului şi al punerii în funcţiune durează 30 de zile. În România poate să dureze şi doi ani, pentru că cine are 5 Kilowati este tratat la fel ca unul care are 1.000 de Megawati“. Omul de afaceri speră că lucrurile se vor schimba şi în România şi a depus o serie de solicitări pentru modificarea legii: „Am depus o serie de amendamente la Legea energiei electrice. Am trimis doleanţele noastre Ministerului Energiei şi sperăm să fie luate în seamă“.

    Cât costă un sistem fotovoltaic pentru o gospodărie

    Costurile pornesc de la 2.000 de euro pentru fiecare kilowat, dar cresc în cazul în care sistemul nu este racordat la reţea şi are nevoie de acumulatori. „Pentru o casă, de exemplu, de 100 de metri pătraţi, există două sisteme: unul mai simplu care sunt racordate la reţea (sistem on-grid), de 5 Kilowati, care costă în jur de 7.000 de euro – aici este nevoie de permisiunea concesionarului de reţea – , şi sistemul offgrid (fără racordare la reţea), care înseamnă costuri suplimentare legate de achiziţionarea acumulatorilor care trebuie înlocuit o dată la opt ani. Preţurile pornesc de la 2.000-3.000 de euro pe Kilowat. Pentru o casă este nevoie de cel puţin 3 kilowaţi.Din păcate, în România este aproape imposibil din cauza birocraţiei ca un cetăţean să îşi procure un sistem fotovoltaic care să fie racordat la reţea“, ne explică omul de afaceri.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: