spot_img
7.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateTatuajele din penitenicare, reunite într-o expoziție inedită

    Tatuajele din penitenicare, reunite într-o expoziție inedită

    Zeci de tatuaje ale deținuților sau ale unor persoane care au încălcat legea și se află în baza de date a Poliției au fost expuse ieri, 22 martie, în cadrul unui eveniment inedit, organizat la Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Târgu-Jiu. Desenele au fost prezentate de către agentul de poliție Aurelian Șuță, acesta fiind angajat al Inspectoratului Județean de Poliție de mai bine de două decenii.

    expozitie tatoo 2expozitie tatoo 3expozitie tatoo

     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Mijloc de identificare

    Lucrările au fost expuse cu ocazia Zilei Poliției Române. „Cu ocazia Zilei Poliției Române am organizat două activități, un simpozion denumit «Internele și comunitatea», iar cea de-a doua este o expunere privind tatuajul ca mijloc de identificare criminalistică. Recomandăm tuturor cetățenilor să rețină cât mai multe detalii ale persoanelor cu care intră în contact și asta pentru că aceste semnalmente ne pot ajuta ulterior să identificăm acele persoane care au comis o faptă contra legii”, a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.

    Deținuții își pun poveștile de viață pe trup

    Polițistul Aurelian Șuță a explicat în detaliu ce reprezintă majoritatea tatuajelor efectuate de persoanele condamnate, dar și modul în care sunt acestea efectuate. „Sunt reprezentări și prin desen și prin nume proprii. Simbolistica este adesea întâlnită în simbolurile creștine, cum ar fi ancora. Ea este asociată cu un simbol marinăresc, însă ancora este reprezentarea nădejdii, din pomenita scrisoare a apostolului Pavel către corinteni cu iubirea, credința și nădejdea. Avem pe lângă acestea și nume de maneliști, a unor echipe de fotbal. Avem și numele deținătorilor, dar unele scrise greșit. Avem și tatuaj cu un cod de bare, este interpretat ca fiind o formă de protest la adresa globalizării, la adresa transformării omului într-un produs. Nu sunt sigur că aceia care și-au tatuat codul de bare cunosc aceaste semnificații. Sunt aproximativ 40 de planșe care includ mai multe tatuaje și grupuri de tatuaje cu interpretarea simbolurilor. Cei care apar în aceste fotografii, unii dintre ei au fost încarcerați în Penitenciarul Târgu-Jiu și au fost eliberați. De asemenea, câteva sunt și rezultate ale interogării bazei de date, eu căutând în mod special anumite tipuri de tatuaje. Nu pot să fiu exhaustiv în a expune toate categoriile și tipurile de tatuaje care se practică în mediul penitenciarelor”, a precizat Aurelian Șuță.

    „Ele rămân pseudoartistice”

    Totuși, tatuajele din penitenciare nu sunt considerate o artă, chiar dacă modul de realizare a evoluat datorită aparatelor pe care condamnații reușesc să le introducă în penitenciare. „Vreau să vă mai spun că în ultima perioadă a evoluat și modul de execuție al acestor tatuaje, dacă un deținut poate să își procure, în penitenciar, un telefon, vă dați seama că pentru un dispozitiv mai performant pentru înțepare a epidermei pentru obținerea unui tatuaj nu este foarte greu. Tatuajele din mediul penitenciarelor nu au valoare artistică, deși sunt folosite linia, punctul, pata, culoarea. Întâlnim elemente abstracte, florale, antropomorfe. Reprezentările sunt ale unei manifestări artistice, dar ele rămân pseudoartistice din cauza stângăciei cu care sunt executate și din cauza mijloacelor empirice cu care sunt relizate”, a mai declarat Aurelian Șuță, polițist Serviciul Criminalistică IPJ Gorj. O bună parte din tatuajele expuse ieri, în cadrul Muzeului Județean, sunt preluate din baza de date criminalistică Imagetrak, care a intrat în dotarea Poliției Române în urmă cu 12 ani.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: