Tismana, oraș pentru încă cel puțin patru ani. Vezi de ce!

0
14

Orașul Tismana nu poate renunța la statutul actual. Autoritățile susțin că schimbarea din oraș în comună ar aduce prejudicii financiare localității. Peste 100 de miliarde de lei s-ar duce pe apa sâmbetei.

Primarul localității nu vede cu ochi buni solicitarea consilierilor PNL care doresc schimbarea statutului din oraș în comună. Marian Slivilescu susține că taxele și impozitele localnicilor nu s-ar reduce în schimb mai multe proiecte deja accesate și-ar pierde viabilitatea. „Am avut activitatea și fără buget, am lucrat pe un proiect de fonduri europene în valoare de 1 milion 800 mii de euro. Desfășură lucrări pentru rețeaua de apă, pe PNDL de 58 de milioane de lei vechi. Așteptăm cu încredere bugetul care ne va permite și derularea altor activități. În momentul în care s-a pus problema schimbării statutului nu s-a avut în vedere faptul că putem pierde bani. Tismana a accesat și este în curs de accesare de fonduri europene de 2 milioane și jumătate de euro pentru realizarea decontaminării mediului mic urban de activități care au lăsat urme industriale. Cu fonduri europene am reușit să obținem bani pentru realizarea unui parc, unei grădini publice, a unui drum de acces dar și extinderea rețelei de apă și rețelei electrice în zonă. Mai putem amenaja niște spații și locuințe care altfel nu puteau fi posibile. Toate aceste investiții le facem cu cofinanțare de 2%. Dacă s-ar schimba statutul ar trebui să dau banii înapoi. Acești bani obținuți, 100 de miliarde, reprezintă bugetul localității Tismana pe 5-6 ani de zile. Cum să înglobez orașul într-o astfel de datorie?”, a declarat primarul din Tismana.

Proiecte de 13, 1 milioane de euro

Autoritățile au în plan și implementarea unui proiect privind introducerea rețelei de gaze. La fel, dacă își schimbă statutul, orașul ar pierde acești bani. „Noi avem un aviz favorabil pentru rețeaua de gaze. Dacă trecem la comună va trebui să iau toate demersurile de la capăt, inclusiv studii de fezabilitate, ceea ce înseamnă o rămânere în urmă. Pe programul de infrastructură mare în program cu APAREGIO  avem lucrări cu destinație Tismana, 13, 1 milioane de euro pentru canalizare, stație de epurare, toate aceste documente ar trebui refăcute”, a mai declarat primarul din Tismana.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here