spot_img
9.2 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateTribunalul Bucureşti spune NU Electra

    Tribunalul Bucureşti spune NU Electra

    Înfiinţarea noii Companiei Electra a fost respinsă, la sfârşitul săptămânii, de către Tribunalul Bucuresţi, în dosarul 49978/3/ 2010, de la secţia VI-a Comercială. Cu alte cuvinte, Tribunalul consideră ca fiind neîntemeiată cererea NuclearElectrica de înregistrare la Registrul Comerţului a noii companii. În sentinţa dată se consideră că înfiinţarea Electra nu poate avea loc prin fuziunea unor societăţi energetice, concomitent cu divizarea Hidroelectrica. Împotriva sentinţei Tribunalului Bucureşti poate fi declarat recurs de către factorii implicaţi, în termen de 15 zile.

    Magistraţii Tribunalului Bucureşti consideră că proiectul de constituire a Companiei Electra nu conţine toate elementele care să permită creditorilor să ştie în ce măsură vor fi sau nu afectaţi. Cu alte cuvinte, în proiectul Electra nu este prezentantă o situaţie a activelor şi pasivelor societăţilor implicate. Magistraţii Tribunalul Bucureşti consideră că înfiinţarea Electra nu este posibilă decât după divizarea Hidroelectrica. Printre motivele respingerii cererii NuclearElectrica de înregistrare a Electra la Registrul Comerţului se numără şi acela că ,,cele două acţiuni nu pot avea loc concomitent deoarece divizarea parţială a Hidroelectrica S.A. poate avea ca efect fie constituirea unei noi societăţi al cărei patrimoniu va fi format din fracţiunea desprinsă din patrimoniul Hidroelectrica S.A., fie din transmiterea acestei fracţiuni către o societate deja constituită, cum prevede art.2501 din Legea 31/1990 republicată cu modificările şi completările ulterioare”.

    Condiţii neîndeplinite pentru înfiinţarea Electra

    Mai bine spus, ,,comasarea patrimoniului societăţilor care fuzionează prin contopire pentru a forma CN Electra S.A., cu partea de patrimoniu desprinsă din Hidroelectrica S.A., nu este posibilă decât ulterior constituirii noii societăţi, printr-o procedură distinctă de fuziune”. Totodată se mai consideră că ,,atât fuziunea cât şi divizarea au ca efect transmiterea de patrimonii şi numai. Derularea succesivă a acestor operaţiuni permite creditorilor societăţilor implicate să urmăreasca în ce măsură drepturile lor vor fi afectate”. Nu trebuie omis faptul că proiectul de înfiinţare a Electra nu prevede toate elementele prevăzute de Legea Societăţilor Comerciale, articole care să permită creditorilor societăţilor implicate să ştie în ce măsură vor fi afectaţi, în condiţiile în care nu există o descriere a activelor şi pasivelor societăţilor. Tribunalul Bucureşti este de părere că ,,doar după terminarea operaţiunii de divizare parţială a Societăţii Hidroelectrica se pot stabili activele şi pasivele care se transmit ulterior la Electra”. Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor la societăţile care vor face parte din Electra şi Hidroenergetica au decis, pe 19 noiembrie, înfiinţarea acestor două companii. Singura societate la care nu a avut loc Adunarea Generală a Acţionarilor este Complexul Energetic Craiova, din cauza unei contestaţii depuse de Fondul Proprietatea. Prin crearea acestor mari companii, Fondul Proprietatea ar urma să deţină 15% din Electra şi 15,9% din Hidroenergetica, statul urmând să fie acţionarul majoritar. Procesul de constituire a giganţilor energetici este blocat de câteva luni din cauza contestaţiilor depuse de către creditori, sindicate şi Fondul Proprietatea. Consilierul Ministrului Economiei a declarat că ,,pentru înregistrarea la Registrul Comerţului este nevoie de rezolvarea litigiilor cu Fondul Proprietatea, ca acţionar,,. Cât despre recursul declarat de Complexul Energetic Craiova, la sentinţa prin care s-a dat câştig de cauză Fondului Proprietatea, acesta are ca termen de judecată data de 15 decembrie.

    « Există o singură şansă, ca legislaţia să se schimbe »

    Actualul guvern încearcă, de peste un an şi jumătate, să reorganizeze sectorul energetic de stat în două noi companii care să cuprindă un mix de producţie şi de resurse energetice produse de hidrocentrale, termocentrale, reactoare nucleare şi mine de cărbune. Pentru ca acest proiect să devină viabil era necesară divizarea Hidroelectrica şi a Termoelectrica, pentru ca trei sucursale ale producătorului hidro să fuzioneze cu complexurile energetice din Oltenia, cu Societatea Naţională a Lignitului şi cu NuclearElectrica, într-o companie numită Electra. În cealaltă companie Hidroenergetica urmează să intre termocentralele Deva, Paroşeni şi Elcen, care să fuzioneze cu restul hidrocentralelor şi, ulterior, cu patru mine de cărbune din Valea Jiului. Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a declarat că ,,dacă sentinţa va rămâne definitivă după judecarea posibilului recurs, iar Fondul va câştiga, se va termina definitiv cu Electra. Există o şansă, aceea ca toată legislaţia să se schimbe sau să se schimbe hotărârea de înfiinţare şi Hidroelectrica nu se mai divizează aşa cum era prevăzut în proiectul liberalilor. Dacă va câştiga statul, în maxim 10 luni de zile Electra se va înfiinţa. Dacă nu, niciodată,,.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: