Un nou termen în dosarul Turceni – Rovinari. Ponta: „Nu reuşesc să înţeleg care a fost implicarea mea în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”

0
39

Magistrații ÎCCJ au stabilit un nou termen în dosarul Turceni – Rovinari. Deputatul de Gorj Victor Ponta a dat la finele săptămânii trecute declarații în în dosarul Rovinari – Turceni, în care este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor. În dosar mai sunt inculpați și foști directori ai Complexurilor Energetice Turceni și Rovinari: Cristea, Graure și Ciurel.

Audierile au durat câteva ore. În sală, alături de fostul premier, s-a aflat și fostul ministru al Transporturilor, Dan Şova , care a cerut, prin avocat său, ca şedinţa să nu fie publică. Cererea i-a fost respinsă cu atât mai mult cu cât Victor Ponta a fost de acord cu participarea presei la proces. În sala de judecată deputatul de Gorj a răspuns la toate întrebările puse de judecători a avut însă o obiective nu înțelege acuzația de complicitate la evaziune fiscală pe care i-o atribuie DNA-ul.

Nu s-a constatat un prejudiciu

„Prin raportul de expertiză întocmit la urmărirea penală s-a stabilit că am plătit la timp toate taxele şi impozitele aferente sumelor primite prin convenţia de conlucrare încheiată cu SCA ‘Şova şi Asociaţii’, iar ANAF nu s-a constituit parte civilă împotriva mea, pentru că nu s-a constatat un prejudiciu. În urma controlului ANAF din 2011, s-a constatat că toate facturile emise în baza convenţiei de conlucrare au fost înregistrate în contabilitate şi s-au plătit taxele şi impozitele aferente acestora. Atâta timp cât am plătit toate taxele şi impozitele nu reuşesc să înţeleg care a fost implicarea mea în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, a declarat Ponta în fața instanței.

Acuze și pentru foștii șefi din CEO

În dosarul Turceni-Rovinari, Ponta este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani. Dan Șova este acuzat că, prin contractele derulate la Rovinari și Turceni, majorate prin acte adiționale, a prejudiciat unitățile cu un milion de euro. Procurorii DNA susțineau în urmă cu doi ani că, pentru a justifica sumele primite, de la firma de avocatură a lui Șova, Victor Ponta a emis 17 facturi false, descoperite în urma unui control al ANAF. În același dosar este trimis în judecată și Laurențiu Ciurel, directorul Complexului Energetic Oltenia, fost director la Rovinari, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul, din care una în formă continuată. Anchetatorii susțin că Ciurel, în calitate de director de Investiții, ulterior de director general la Complexul Rovinari, a semnat acte adiționale la contractele Casei de Avocatură Șova și a avizat facturile și notele de onorarii, suma plătită fiind cu mult peste sumele estimate, iar banii plătiți provenind din fondurile de investiții. Fostii directori de la Complexul Turceni, Dumitru Cristea și Octavian Graure, au și ei calitate de inculpați, fiind acuzați de abuz în serviciu.

Instanţa a stabilit ca ultimul termen al procesului să fie pe data de 27 februarie, când vor avea loc dezbaterile finale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here