23.7 C
Târgu Jiu
luni, august 8, 2022
AcasăActualitateUn specialist din Gorj prepară medicamente în laboratorul propriu! Radu Căliman deține...

Un specialist din Gorj prepară medicamente în laboratorul propriu! Radu Căliman deține rezidențiatul în farmacie!

calimanGorjeanul Radu Căliman se află printre puținii farmaciști din județul Gorj care mai prepară medicamente în laboratorul propriu. Deși este o metodă care se practică tot mai rar, tânărul vrea să ducă tradiția mai departe și nu renunță la această procedură pe care a învățat-o de la mama sa, farmacistă cu o experiență de peste patru decenii. Radu Căliman și mama acestuia, Gabriela Căliman, sunt absolvenți ai Universității de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, iar de ani buni ajută pacienții să aibă parte de un tratament adaptat în funcție de vârstă, boală și gravitate.

Radu Căliman se află printre puținele persoane care au urmat și studii postuniversitare în domeniu, având rezidențiatul în farmacie generală. Experiența acumulată de-a lungul anilor l-au determinat să nu renunțe la tradiția preparării medicamentelor, chiar dacă legea nu mai impune realizarea produselor farmaceutice. „Peste 95 % din farmacii au renunțat la activitatea de laborator și au dat altă destinație spațiului. În ceea ce ne privește, noi nu am dorit să renunțăm, lucrăm foarte mult, iar această activitate are și rol social. Cred că în acest moment, în oraș, suntem singura farmacie care mai prepară pulberi, adică divizează o concentrație mare la o concentrație mică și, mai ales, pentru copii, pentru sugari, facem această activitate care nu este foarte rentabilă, dar ne oferă satisfacție personală. Acolo unde nu există forme active pentru vârsta pacienților, noi divizăm la concentrația necesară. Aducem doza de medicament la concentrația necesară în funcție de greutatea lor corporală, inclusiv pentru bebeluși (…) Noi avem o tradiție în prepararea produselor farmaceutice, iar când vine vorba de astfel de rețete, pacienții sunt îndrumați către noi. Pacienții ajung la noi și din om în om pentru că deja se cunoaște că am păstrat această activitate de preparare a medicamentelor”, a declarat Radu Căliman, farmacist FarmaVita Târgu Jiu.

medicamente 2Adresabilitatea este mare, mai ales că produsele preparate sunt pentru o varietate de afecțiuni, de la cele dermatologice până la ginecologice, reumatice, dar și altele la fel de importante. „Cele mai multe preparate realizate de noi se adresează afecțiunilor dermatologice, însă preparăm și pentru alte afecțiuni cum ar fi ginecologice, reumatice, dar și altele care necesită forme terapeutice complexe (…) O bună parte din aceste preparate farmaceutice sunt adaptări ale unor produse care se dau și fără rețetă, cum ar fi formele farmaceutice topice pentru durerile diverse de tip reumatic, produse pe care noi le-am îmbunătățit mult și le putem certifica eficacitatea. Avantajul unui astfel de produs este că îl poți adapta la specificul pacientului, în anumite limite, dar și prețul. Este mult mai mic decât al produselor tipizate, deși acelea sunt făcute în serii mari. De asemenea, produsele realizate în farmacie nu au conservanți, conțin substanțele active și un suport inert. Au o durată mai redusă, dar le facem în serii mici de câte ori este nevoie”, a mai precizat Radu Căliman, farmacist.

Tânărul practică această meserie de mai bine de 17 ani, desfășurându-și activitatea în farmacia aflată în municipiul Târgu Jiu, zona Paralelei 45, ce funcționează din anul 1984.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, la cumpărături în Piața Centrală din Târgu Jiu

0
Aflat într-o vizită de lucru în județul Gorj, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a participat sâmbătă,...

Accident la Copăcioasa. O tânără a fost rănită

0
O tânără de 20 de ani a fost rănită, ieri, într-un accident care a avut...

Distribuţie Oltenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în data de 10 și 12 august 2022

0
Distribuţie Oltenia anunţă întreruperea furnizării energiei electrice în data de 10 și 12 august, astfel:

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!