spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateUniţi pentru un singur ţel: sediul CEO la Târgu-Jiu

    Uniţi pentru un singur ţel: sediul CEO la Târgu-Jiu

    Peste 3.000 de gorjeni au ieşit, ieri după-amiază, în Piaţa Prefecturii pentru a le cere ministrului Energiei şi Guvernului Cioloş să lase la Târgu-Jiu sediul social al Complexului Energetic Oltenia. Mitingul a fost organizat de PSD, după ce săptămâna trecută, liberalii au scos şi ei în stradă 3.000 de oameni pentru acelaşi motiv: sediul CEO la Târgu-Jiu. Oamenii le-au cerut celor care conduc mineritul şi energia să plece din funcţii dacă nu sunt pregătiţi să rezolve problemele din cele două sectoare.

    protest-sediu-ceo-0

    La acţiunea de protest de ieri după-amiază, Valentin Popa, liderul CNSLR Frăţia, a fost unul dintre principalii organizatori, acestuia alăturându-se liderii PSD, dar şi co-preşedintele PNL Gorj, Dan Vâlceanu, şeful UNPR Gorj şi şeful ALDE Gorj. Nu au lipsit salariaţii CEO care duminica trecută au ieşit din greva foamei după o săptămână de stat zi şi noapte în faţa sediului companiei pentru a îndupleca administraţia, dar şi Ministerul Energiei să nu mute sediul la Bucureşti pentru că unităţile care formează CEO îşi desfăşoară activitatea în judeţul Gorj şi Dolj, nu la Bucureşti. Situaţia a devenit disperată pentru toţi cetăţenii, nu numai pentru minerii şi energeticienii din CEO, după ce au aflat de la Laurenţiu Ciobotărică, managerul companiei, că vor avea loc 3.000 de disponibilizări până la sfârşitul anului. „Suntem în Gorj şi în Gorj murim! Nu vrem să ne mutăm la Bucureşti să fim slugile lor!”, a spus un salariat al companiei care lucrează în minerit în zona Rovinari. Salariaţii companiei, cărora le pasă de faptul că CEO ar putea intra în insolvenţă sau faliment odată cu mutarea la Bucureşti, au venit înarmaţi cu goarne, bannere şi pancarte pentru a le transmite guvernanţilor mesajele lor de disperare, dar şi pentru a le cere să plece din funcţii, dacă vor muta sediul din Târgu-Jiu.

    protest-sediu-ceo-9protest-sediu-ceo-8

    Cu mic cu mare la miting

    „Cerem să plece de la Ministerul Energiei şi de la CEO, să-şi dea demisia! Dacă nu sunt capabili să ne rezolve problemele, mai bine să plece, să lase pe alţii să încerce. Cel mai uşor de rezolvat o companie e să o restructurezi până o închizi. Plecarea CEO la Bucureşti ar însemna scăderea forţei de muncă în judeţul nostru şi ar afecta toate activităţile economice”, a spus o angajată TESA de la CEO care a aflat recent că se află pe lista viitorilor concediaţi. Femeia a venit la miting cu fiica sa. Greviştii, care au stat o săptămână fără să mănânce în speranţa că ministrul Victor Grigorescu le va înţelege disperarea şi pericolul care pândeşte Gorjul, s-au alăturat gorjenilor veniţi în Piaţa Prefecturii. „În gura mare trebuie să strigăm că noi vrem să muncim nu să cerşim. Dragi mineri şi energeticieni, această companie trebuie să fie a noastră, nu a oamenilor care îşi doresc să o ia şi să o ducă la Bucureşti să o fure. În noaptea în care ministrul a venit la noi, eram căzuţi”, a spus unul dintre angajaţii CEO care săptămâna trecută s-au aflat în greva foamei în faţa sediului companie, alături de Gabriel Căldăruşe, liderul SMEO. Primarul din Târgu Cărbuneşti, Mihai Mazilu, a venit şi el la miting, conştient că odată cu mutarea sediului CEO la Bucureşti va începe declinul economic al întregului judeţ. „Impactul social şi bugetar va fi foarte mare pentru oraşele Rovinari, Turceni şi Motru. De la bani pleacă toate. Aceste oraşe fără industrie vor arăta ca în filmele de SF. Eu zic că este un semnal de alarmă şi mă bucur să văd gorjenii că luptă pentru ei şi nu vor să ajungă Gorjul a doua Vale a Jiului”, a precizat primarul PNL Mihai Mazilu de la Târgu Cărbuneşti.

    protest-sediu-ceo-7protest-sediu-ceo-6

    Pecingină şi grupurile de interese

    Gheorghe Pecingină, reprezentantul societăţii civile care a stat şi el o săptămână în greva foamei, a luat cuvântul în Piaţa Prefecturii ieri după-amiază şi le-a transmis celor peste 5.000 de protestatari că interesul său major este menţinerea sediului la Târgu-Jiu. „E la modă autodenunţul! Vreau să ştie toată lumea că fac parte dintr-un grup de interese la fel ca 350.000 de gorjeni. Fac parte din grupul oamenilor care nu alt interes decât menţinerea CEO în Gorj. Fac parte din grupul de interese care îşi doreşte ca mineritul să rămână mai departe în Gorj. Fac parte din grupul de interese care îşi doreşte ca şi mâine şi poimâine şi copiii mei să ştie ce înseamnă minerit şi energie. Fac parte din grupul de interese care îşi doreşte ca Gorjul să aibă în continuare sport de performanţă. Fac parte din grupul de interese care îşi doreşte să existe economie în continuare în Gorj, fac parte din grupul oamenilor de interese care îşi doreşte ca judeţul să respire în continuare”, le-a vorbit protestatarilor Gheorghe Pecingină, reprezentantul societăţii civile care a stat şi el o săptămână în greva foamei. Sindicalistul Peptan, care săptămâna trecută a fost dus la spital din cauza înfometării pentru CEO, este sceptic în privinţa revenirii ministrului asupra deciziei de a muta sediul companiei. „Se pare că dorinţa FNME şi a domnului Ciobotărică se va îndeplini. Însă, trebuie să luptăm până la fibal pentru a menţine această entitate în judeţul Gorj şi pentru a ne păstra locurile de muncă. Am stat o săptămână în greva foamei şi lor nu le pasă. Guvernul ăsta tehnocrat a început să macine ultimele entităţi economice ale statului din ţară”, a declarat sindicalistul Peptan.

    protest-sediu-ceo-5protest-sediu-ceo-4

    Cu familia în stradă

    Mihai Prunariu, preşedintele CS Pandurilor, şi-a manifestat şi el îngrijorarea faţă viitorul copiilor noştri dacă CEO se va desfiinţa. „E un miting al disperării noastre, un miting al disperării pentru că ne aflăm pe marginea prăpastiei. CEO are probleme şi dacă CEO are probleme, judeţul Gorj are probleme. Judeţul Gorj depinde ombilical de CEO. Fără această companie, copiii noştri nu au de ce să se mai întoarcă în judeţul Gorj. În Piaţa Prefecturii sunt şi fetele mele care sunt studente la Bucureşti şi au venit la Târgu-Jiu să susţină CEO pentru că se întreabă ce se întâmplă dacă dispare CEO? Dispare Gorjul şi noi trebuie să luptăm să nu dispară şi să ne aducem copiii acasă”, le-a transmis Mihai Prunariu, preşedintele CS Pandurilor, miilor de oameni prezenţi aseară în Piaţa Prefecturii.

    protest-sediu-ceo-3protest-sediu-ceo-2

    Nu capitulează!

    În Piaţa Prefecturii a venit la miting şi Dan Vâlceanu, liderul PNL Gorj. Acesta a a declarat că proiectul de mutare a sediului nu a fost retras de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor din CEO, dar va continua lupta. „Proiectul nu a fost retras pentru că nici nu mai poate pentru că deja ordinea de zi a apărut în Monitorul Oficial. Noi sperăm să se amâne sau să se dea un aviz negativ sau să amâne. Pe 29 se va vota dacă va rămâne la Târgu-Jiu sediul sau nu. Dacă se va vota mutarea… eu cred că aţi văzut ce am făcut şi până acum pentru păstrarea sediului. Este clar că ne vom opune în continuare şi vom face tot ceea ce este nevoie pentru ca sediul să rămână la Târgu-Jiu. Regiunea Oltenia va deveni noua Vale a Jiului, dar până atunci, cred că trebuie să milităm toţi pentru ca acest lucru să nu se întâmple, un Directorat făcut pe ascuns, o hotărâre luată pe ascuns şi practice noi gorjenii să rămânem fără ce am construit din 70 încoace”, a declarat Dan Vâlceanu, prezent în Piaţa Prefecturii.

    Locuri de muncă în pericol

    Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a îndemnat gorjenii să fie uniţi împotriva mutării sediului CEO la Bucureşti. „Pentru noi, activitatea Complexului Energetic Oltenia, este viaţa judeţului Gorj. Faptul că aceste măsuri luate peste noapte şi pe deciziile pe picior, a determinat ca oamenii să intre în greva foamei, a determinat să fim cu toţii uniţi şi să nu lăsăm la voia întâmplării o decizie care ar putea să ne coste foarte mult la nivel naţional şi la nivel local. CEO pentru Gorj înseamnă 15.000 de locuri de muncă în activitatea de bază, 25.000 activităţi prestatoare de servicii şi nu în ultimul rând tot ceea ce înseamnă activitatea dată de puterea de cumpărare urmare a veniturilor obţinute la nivelul localităţilor. Dacă se mută sediul la Bucureşti este o decizie proastă. Am trăit perioadele în care în Complexul Energetic Oltenia vorbeam de clientelă, vorbeam de „băieţi deştepţi”, de grupuri de interese, decizia strategică trebuie să fie la Bucureşti, decizia executorie a sediului trebuie să fie în mijlocul producţiei, ca să fie aplicată cea strategică”, a declarat Ion Călinoiu.

    protest-sediu-ceo-1

    Decizie luată peste noapte

    Şi Cosmin Popescu, fostul consilier al managerului din CEO, a vorbit despre pericolul mutării sediului la Bucureşti. Acesta speră ca luni, acest proiect să fie scos de pe ordinea de zi din şedinţa acţionarilor companiei energetice. „Ar trebui să se schimbe în primul rând atitudinea Ministerului şi ar trebui ca pe data de 29, acel punct privind mutarea sediului să fie scos pentru că e de tradiţie. Şi când era fosta Regie Autonomă a Lignitului Oltenia şi când a fost SNLO, sediul mineritului şi energia a fost numai în Gorj, dar eu am speranţe că luni va fi retras de pe ordinea de zi. Niciodată nu s-a pus problema mutării unui sediu, fie că a fost vorba de bandă de cărbune, fie că a fost vorba de partea de energie. Nu înţelegem atitudinea ministrului de nu dialoga. Faptul că a fost prezent la Târgu-Jiu la ceas de noapte, fără a consulta întreg partenerul social, fără a consulta autorităţile locale este pentru noi un semn de întrebare şi sperăm să îşi revizuiască atitudinea ca luni să fie retras de pe ordinea AGA”, a declarat Cosmin Popescu.

    Sprijin de sus

    După mitingul celor 5.000 de gorjeni, Florin Cârciumaru, primarul Târgu-Jiului, îşi pune speranţe în acţiunile liderilor PSD de la centru, dar şi a parlamentarilor care trebuie să ia atitudine pentru păstrarea sediului CEO la Gorj. „Ne dorim în continuare ca sediul să rămână la Gorj pentru coordonarea activităţii, ne dorim ca guvernanţii să facă tot ce depinde de dumnealor ca activitatea Complexului să aibă continuitate pentru a asigura stabilitatea întregului judeţ şi nu numai, ci pe toată regiunea Olteniei. Avem promisiunea că în continuare ne vor sprijini în acţiunile noastre (n.r. liderii PSD), vor folosi toate pârghiile pe care le au la dispoziţie la ora actuală şi că până la urmă problema de la Gorj se va rezolva, astea sunt promisiunile pe care le avem şi eu îi cred că ne vor ajuta”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul Târgu Jiului.

    „Nu omorâţi sportul”

    Galeria clubului Pandurii Târgu-Jiu a venit la mitingul de ieri după-amiază echipată cu pancarte şi bannere pe care avea mesaje clare către administraţia CEO şi ministrul Energiei. Fanii Pandurilor le-au cerut, în stradă, şefilor din minerit şi energie să nu condamne sportul din cauza orgoliilor politice şi sindicale. Aceştia i-au cerut demisia lui Ciobotărică dacă managerul nu poate rezolva problemele companiei încât să susţină şi sportul şi locurile de muncă. „Sufletul meu este pentru sport şi salut Galeria Pandurilor care a fost din ’92 alături de sportul gorjean, dar îi salut şi pe susţinătorii baschetului şi handbalului. CEO este important nu numai pentru locurile de muncă, e important pentru că susţine sportul şi cultura. CEO este principalul finanţator, nu sponsor, este membru în AGA la Clubul Pandurii şi la Energia. Dacă banii de la CEO nu vor mai veni, cele două mari cluburi vor dispărea. Nu vom mai avea sport în Gorj. CEO are obligaţia morală, conducerea CEO are obligaţia morală faţă de gorjeni, faţă de cei care şi-au pierdut casele şi terenurile, CEO are obligaţia să investească în social, în cultură în sport. Nu putem trăi rupţi de realitate. Nu putem trăi într-o comunitate fără sport, fără cultură, fără acţiuni sociale”, le-a transmis fostul preşedinte al Clubului de fotbal Pandurii, Mihai Prunariu, gorjenilor şi şefilor din CEO. Şi Gheorghe Pecingină, reprezentantul societăţii civile a făcut un apel către administraţia CEO să susţină în continuare sportul gorjean. „Fac parte din grupul de interese care îşi doreşte ca Gorjul să aibă în continuare sport de performanţă”, a spus Pecingină. Şi clubul Energia a avut un grup de susţinători în Piaţa Prefecturii la mitingul de ieri. Fanii baschetului şi handbalului au făcut apel către finanţatorul principal să continue să bugeteze sportul de echipă.

    Te-ar mai putea interesa

    2 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: