spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitateValoarea lucrările de restaurare de la Mănăstirea Tismna, majorată cu 24 milioane...

    Valoarea lucrările de restaurare de la Mănăstirea Tismna, majorată cu 24 milioane de lei

    Sumele alocate pentru restaurarea Mănăstirii Tismana, cel mai vechi lăcaș de cult din Țara Românească, monument istoric care datează din secolul al XV-lea, au fost suplimentate de către Compania Națională de Investiții, din cadrul Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului.

    Suma alocată inițial a fost de aproximativ 50 milioane de lei, dar a fost nevoie de o suplimentare, ca urmare a creșterii prețurilor la materialele de construcțiii, dar și a unor lucrări suplimentare care trebuie efectuate. Suplimentarea totală a contractului a fost de 24 de milioane de lei.
    „Este un proiect amplu, care a început de câțiva ani. Valoarea a depășit suma de 40 de milioane de lei.
    Odată cu creșterea prețurilor la materialelor de construcție a trebuit reactualizată valoarea și hotărârea de guvern a fost publicată în luna iulie, iar lucrările continuă. Execuția lucrărilor a întârziat din cauza creșterii prețurilor și a necesității elaborării și aprobării unui nou act normativ, așa cum spune procedura legală. Construcția nu mai putea continua la prețurile vechi“, a spus Victor Banța, secretat general adjunct al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului, la o emisiune de la postul 1 Plus Tv.

    Ce fel de lucrări suplimentare se vor executa

    „Pe baza informațiilor obținute, s-au dispus măsuri de intervenție suplimentare pentru Tronsonul de Sud, Tronsonul de Nord-Est, Tronsonul de Est, Tronsonul de Vest și Paraclisul ”Sf. Ilie”. Deciziile asupra intervențiilor la elementele structurale și de arhitectură se bazează în special pe concluziile studiilor istorice, studiile tehnice privind elementele structurale și de parament care fac parte integrantă din proiect. Toate aceste adaptări au generat lucrări suplimentare, constând înː

    – adaptări și completări ale soluțiilor de intervenții la elementele structurale prin lucrări de injectare, planşee metalice ancorate de grinzile din beton armat de la nivelul podului, consolidare pereți transversali și longitudinali, completări ale centurilor, intervenții la elementele degradate ale șarpantei și învelitorii, refacere tencuieli pe bază de var hidraulic, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie din lemn, restaurarea tâmplăriei originale din lemn, completări de zidării, tratamente la piatră pentru îndepărtarea sărurilor, fixarea desprinderilor, întregirea volumetrică, tratarea fisurilor, tratamente de biocidare și hidrofugare, refacere straturi suport și stratul de pardoseală, protejarea suprafețelor de pictură murală“, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

    Scurt istoric al Mănăstirii Tismana

    Mănăstirea Tismana, cu hramul Adormirea Maicii Domnului care se prăznuieşte pe 15 august, este una dintre cele mai importante vetre de cultură veche românească, fiind o ctitorie a Sfântului Nicodim.
    Biserica actuală a mănăstirii este zidită de Radu-Vodă, tatăl lui Mircea cel Bătrân, la finele veacului al XIV-lea, în perioada 1377-1378.
    Construcţia întemeiată de Radu Negru Basarab, a rămas, însă, până la sfârşitul domniei sale neterminată, deşi o inscripţie din biserică a lui Nedelecu Bălăceanu, datată 1564, arată că Radu voievod a zidit-o din temelie până la sfârşit.
    În anul 1943, mareşalul Antonescu a decis să ascundă o parte din tezaurul României la Tismana, avuţiile fiind depozitate mai întâi în beciul mănăstirii, iar mai apoi au fost mutate în stânca Stârminei, o peșteră de lângă mănăstire. BNR a amenajat aici, în urmă cu mai mulți ani, Muzeul Tezaurului, dedicat acestui eveniment istoric.

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: