spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateVeterinarii avertizează: Trichineloza, un pericol în curţile gorjenilor

    Veterinarii avertizează: Trichineloza, un pericol în curţile gorjenilor

    În prag de sărbători românii se gândesc ce vor pune pe masa de Crăciun. Criza economică se simte în buzunarele fiecăruia dar oricât de „strâmtoraţi” ar fi, aceştia se gândesc la mâncarea tradiţională preparată din carne de porc. În acest sens, inspectorii veterinari informează cetăţenii în ce condiţii ar trebui să cumpere carnea de porc şi la ce riscuri sunt expuşi cumpărătorii. Astfel „Anii trecuţi în Gorj au fost depistate mai multe cazuri de trichineloză. Anul acesta nu ne confruntăm cu astfel de probleme şi sperăm că prin campaniile de informare desfăşurate la nivelul judeţului, să putem preveni pe cât se poate apariţia vreunui focar de infecţie. Trichineloza a devenit o zoonoză(boală transmisă de la animal la om) despre care se vorbeşte tot mai mult, nu numai în cercurile de specialitate, ci şi în mass-media. Porcul domestic reprezintă principalul rezervor de infestaţie pentru om, dar omul se poate infesta şi prin consumul de carne de vânat şi chiar carne de cal” a spus directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA), Ion Iliuţă. Trebuie menţionat faptul că atât la porc, cât şi la celelalte specii de animale receptive, boala nu se manifestă clinic prin semne sesizabile sau caracteristice, simptomatologia fiind ştearsă. Medicii veterinari avertizează gorjenii că în perioada sărbătorilor incidenţa bolii este mai crescută „la om incidenţa bolii este mai crescută în perioada sărbătorilor de iarnă, când creşte consumul cărnii de porc, carne provenită de la porcine sacrificate în gospodăriile populaţiei, fără să fie prezentată medicului veterinar pentru examenul trichineloscopic. Frecvenţa şi aria de răspândire a bolii la om este în mod direct legată de tradiţia consumului de carne de porc şi de modul cum aceste animale sunt crescute în aşa fel încât contactul dintre porc şi sursele de infestare potenţiale” a adăugat directorul executiv.

    Gorjenii victime ale indiferenţei

    Obiceiul sacrificării porcului de Crăciun a devenit un adevărat ritual în judeţul nostru, dar pe lângă bucuria de a participa la acest ritual, gorjenii ar trebui să se gândească şi la măsurile ce trebuie aplicate pentru preîntâmpinarea îmbolnăvirii. Astfel medicii veterinari trag un semnal de alarmă şi transmit prin campanii şi acţiuni desfăşurate la nivelul judeţului, obligaţiile pe care deţinătorii de porci şi cumpărătorii de carne le au. Astfel „în toate cazurile când se sacrifică porci pentru consumul familial sau consum public, se va apela la serviciul veterinar din teritoriu, în vederea expertizei sanitare veterinare a cărnurilor şi prelevarea de probe prin muşchii zonelor de elecţie cunoscute prin lege în vederea efectuării examenului trichineloscopic” a specificat Ion Iliuţă. De menţionat este faptul că gorjenii ar trebui să fie atenţi şi la carnea de vânat sălbatic care trebuie supusă înainte de consum la un examen. Dealtfel gorjenii trebuie să ştie să cumpere produsele din carne de porc numai din unităţi aprobate sanitar veterinar, supuse permanent controlului sanitar veterinar. În cazul în care la examenul trichineloscopic s-a diagnosticat trichineloza, carnea, organele şi produsele vor fi confiscate şi denaturate prin incinerare conform legislaţiei sanitare. Persoanele care au consumat carne de porc trebuie să se prezinte la medic, în vederea aplicării medicaţiei adecvate, mai ales atunci când manifestă semne clinice asociate cu consum de carne neexaminată.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: