VIDEO Râul Jiu, populat cu o specie de pește dispărută de 50 de ani

0
625

Râul Jiu a fost fost populat vineri, 29 mai, cu o specie de pește care a dispărut de aproximativ 50 de ani, ca urmare a polurii cu praf de cărbune. Puietul a fost adus de către „Roata Popularilor”, cu sprijinul Agenției Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj.

„Pentru pescarii din Gorj este o zi importantă. Apele Jiului au fost populate cu o specie de pește dispărută din zona noastra de 50 ani. Datorită lucrărilor de sistematizare și canalizarea a Jiului în perioada comunistă, dar și după, apele noastre au pierdut multe specii de pești. Acestea fie au dispărut, fie au fost distruse de rapitori sau alte specii inovative. De câțiva ani, un grup de ingineri piscicoli din cadrul Facultății de Acvacultura și Piscicultură Timișoara se ocupă cu repopularea habitatelor distruse introducând aceste specii nobile.
Astăzi, 29 mai 2020, în apele Jiului au intrat 3.000 puieți din specia avat, care a dispărut în urma cu peste 50 ani ca urmare a suspensilor de cărbune venite pe apă din Valea Jiului.
Popularile au loc în mai multe locații din România, iar AJVPS Gorj a fost selectată pentru această populare datorită faptului că apele sunt în continuă refacere și sunt păzite“, a spus Claudiu Fiu, vicepreședintele AJVPS Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here