spot_img
13.4 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateVirusul bolii "limbii albastre", în Gorj

    Virusul bolii „limbii albastre”, în Gorj

    Alarmă în judeţul Gorj, după ce medicii sanitar veterinari au depistat zeci de animale asupra cărora planează suspiciunea că ar fi infestate cu virusul bolii limbii albastre. Până în prezent, la nivelul judeţului Gorj au fost depistate zece focare.

    Mobilizare în rândul medicilor veterinari din judeţ, după ce au fost depistate zece focare, în cadrul cărora zeci de animale sunt suspecte a fi infestate cu virusul bolii limbii albastre. De îndată ce vor veni rezultatele analizelor medicale de la institutul din Bucureşti, se va trece la convocarea comandamentului de intervenţie. „De îndată ce vor veni rezultatele analizelor, înaintate la Institutul din Bucureşti şi dacă se vor confirma, vom trece la constituirea şi convocarea comandamentului. Ulterior se va acţiona, prin luarea măsurilor care se impun”, a declarat subprefectul Sorin Arjoca.

    Iliuţă: „nu se transmite la om!”

    Vestea bună dată, de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare, este aceea că acest virus nu se transmite de la animal la om, singurul efect negativ fiind cel economic. „Şi Gorjul a intrat în acest joc al virusului bolii „limbii albastre”, însă nu există efecte la om. Această boală provoacă doar pierderi economice, şi sunt deja depistate zece focare”, a precizat Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj. Cele mai multe animale suspecte a fi infestate cu acest virus sunt în localităţile Roşia de Amaradia şi Berleşti. Primarul localităţii Liviu Cotojman a declarat că 22 de animale din 15 gospodării sunt infestate. „Alături de alte localităţi, şi Rosia de Amaradia se confruntă cu această problemă, fiind afectate 15 gospodării, cu 22 de animale. Am înţeles că totul depinde de rezistenţa animalului, că sunt şanse ca ele să moară fiind infestate cu acest virus”, a declarat la rândul lui, primarul din Roşia de Amaradia. Vestea cea bună ce poate fi dată proprietarilor de animale este aceea că aceştia vor fi despăgubiţi, dacă bovinele infestate mor, preţul fiind cel practicat pe piaţă. „Dacă intervin complicaţii şi animalul moare, se va face o despăgubire a proprietarului animalului dintr-un fond special. Eu am însă încredere în medicii veterinari, în experienţa dumnealor, fiind o mobilizare generală în judeţ”, a mai spus şeful DSV Gorj, Ion Iliuţă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: