spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateVor salvarea Casei de Cultură

    Vor salvarea Casei de Cultură

    Confederaţiile sindicale din judeţ sunt alături de colegii de la CNSLR Frăţia în demersurile iniţiate împotriva „grupurilor de interese ce vor să-şi însuşească abuziv o parte a patrimoniului sindical, respectiv Casa de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu”. Prin comunicatele emise, liderii de sindicat cer intervenţia autorităţilor judeţene şi chiar a reprezentanţilor Guvernului.

    Organizaţiile sindicale din judeţ protestează vehement faţă de intenţia unor persoane de vindere a Casei de Cultură a Sindicatelor Târgu-Jiu. În comunicatul de presă dat, preşedintele Cartel Alfa, Pompiliu Popete precizează că „imobilul face parte din patrimoniul sindical judeţean şi naţional, motiv pentru care suntem împotriva preluării ei abuzive”. Mai mult decât atât, reprezentanţii Cartel Alfa se întreabă cum justiţia din judeţ este de acord cu predarea acestui edificiu unei fundaţii fantomă. Alături de liderul CNSLR Frăţia, este şi conducerea FNME. Vicepreşedintele Gheorghe Etăgan susţine faptul că „suntem alături de celelalte confederaţii în acţiunea de salvare a Casei de Cultură, imobil ce aparţine patrimoniului sindical. Justiţia trebuie să-şi facă datoria cât mai corect, încât să se facă dreptate”. Liderul Federaţiei Naţionale a Muncii, Constantin Creţan cere, asemeni colegilor, intervenţia cât mai urgentă a reprezentantului Guvernului în teritoriu, a prefectului dar şi a conducerii Consiliului Judeţean.

    „Imobilul este al statului”

    Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu aparţine, în opinia reprezentanţilor de la CNSLR, Asociaţiei Caselor de Cultură din România, fiind şi membru fondator alături de alte 25 de astfel de instituţii din ţară. Conform declaraţiilor date, la un moment dat, de către fostul preşedinte Ion Retezeanu, fundaţia înfiinţată în 1992 avea drept scop ajutarea în ceea ce însemna plata dărilor la stat, doar de două ori pe an şi nu în fiecare lună „Conform decretului 388 s-a decis înfiinţarea şi funcţionarea ca instituţii cu personalitate juridică a tuturor Caselor de Cultură, ocazie cu care denumirea Casei de Cultură s-a schimbat în Fundaţia Casa de Cultură, unitate ce avea acelaşi cod fiscal” , declaraţie susţinută de către fostul lider de sindicat Ion Retezeanu. În 1997, magistraţii au decis ca patrimoniul Casei de Cultură să treacă în cel al Fundaţiei, trecere contestată de către actuala conducere a CNSLR Frăţia, care consideră că s-a avut la bază anumite interese. „Printr-o mică confuzie instanţa a decis ca patrimoniul să treacă la Fundaţie, pe motiv că aceasta îşi avea sediul la Casa de Cultură”, au declarat reprezentanţii sindicatelor. Prin neplata dărilor atât la Direcţia Finanţelor cât şi la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale, creditorii au cerut ca împotriva Fundaţiei să se deschidă procedura de insolvenţă, datoriile ridicându-se la peste 800 de mii de lei. Liderul CNSLR Frăţia, Valentin Popa consideră că imobilul se află în mod normal în proprietatea statului, fiind dat spre administrare organizaţiilor sindicale. De altfel, Popa crede că în realitate se urmăreşte vânzarea Casei de Cultură, lucru de neacceptat de câtre sindicate, care deja au luat măsuri pentru evitarea acestui lucru.

    Popa: „sper să reacţioneze autorităţile”

    Preşedintele CNSLR Frăţia, Valentin Popa a făcut un apel la confederaţiile sindicale din judeţ, pentru ca în urma eforturilor şi demersurilor comune depuse să se salveze Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu-Jiu. „Sper să reacţioneze organele puterii locale şi centrale. Există un proces de faliment pe rolul instanţei, prin care s-a trecut fraudulos Casa în patrimoniul unei fundaţii. Noi am atacat acest transfer şi sperăm ca justiţia să fie corectă”. Ceea ce este de neînţeles pentru preşedintele CNSLR Frăţia este graba cu care se acţionează de către reprezentanţii Fundaţiei Casa de Cultură pentru preluarea patrimoniului sindical „este atâta grabă încât totul devine suspect. Să nu riscăm să ducem Casa de Cultură la un cumpărător care nu are nici o vină, imobilul aparţine statului care este şi proprietar. Stau şi mă gândesc de ce instituţiile statului Direcţia Finanţelor şi Parchetul nu reacţionează”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: