26.9 C
Târgu Jiu
vineri, august 14, 2020
Acasă Actualitate Vreme schimbătoare în Gorj, dar comandamentul de iarnă, pe poziții

Vreme schimbătoare în Gorj, dar comandamentul de iarnă, pe poziții

- Advertisement -

Temperaturile scăzute din ultima perioadă au pus în alertă autorităţile locale şi judeţene. Cum iarna este în toi şi surprizele pot apărea în continuare în schimbarea condiţiilor meteo, zilnic, în fiecare dimineaţă se face o analiză în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Şi în weekendul trecut a avut loc o trecere în revistă a măsurilor care se impun pe toată perioada sezonului rece, astfel ca la nivelul judeţului vremea să nu ridice probleme deosebite.

„Trebuie să fim bine organizaţi pentru a putea interveni la timp în caz de ninsori sau precipitaţii abundente. Declaraţia aparţine şefului judeţului, Ion Călinoiu, care asigură de faptul că măsurile de intervenţie sunt o prioritate şi în realitate, nu doar pe hârtie. „Se anunţă condiţii de ninsoare şi polei şi chiar dacă nu vor fi precipitaţii însemnate, utilajele de intervenţie trebuie să fie în stand by, la fel cum materialul antiderapant trebuie asigurat”, spune şeful judeţului Ion Călinoiu. „De fiecare dată la anunțuri legate de creșterea cantității de precipitații trebuie să fim bine organizați, să avem de fiecare dată din teritoriu cuoscut că nu vom avea aceeași cantitate în tot județul și să fim pregătiți de intervenție. Nu se pune problema lipsei unei capacități de a interveni cu utilaje de deszăpezire sau material antiderapant”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Comandamentul, la raport, în fiecare dimineață!

Vigilenţa este cuvântul cheie la nivelul unui comandament de urgenţă, care trebuie să îşi ia în serios atribuţiile şi să nu omită nimic. Edilul municipiului spune că mai ales într-o perioadă cu temperaruri negative extreme, când condiţiile meteo aduc riscuri, este necesară convocarea comandamentului şi zilnic dacă este cazul. Numai aşa se pot stabili şi aprecia măsurile luate. „Prin comandament, noi, în permanență, suntem pregătiți pentru intervenții privind deszăpezirea și ținem legătura cu poliția locală să vedem dacă nu apar cazuri noi de oameni adăpostiți prin gară, autogară și care să fie aduși la casa Iris. Avem în vedere și cu Aparegio alimentarea cu apă a orașului. Punctăm în fiecare dimineață principalele probleme care trebuie rezolvate în această perioadă”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipului Târgu-Jiu.

Deși la nivel național există în vigoare până astăzi la prânz o atenționare de cod galben de ninsori viscolite și vânt puternic, pentru Oltenia, meteorologii au avut vești bune, mai blânde încă din weekend. Vremea s-a mai încălzit, astfel că încă de vineri gerul s-a dispensat. Codul galben a fost instituit de ANM pentru intervalul 11 ianuarie 2015, ora 16:00 – 12 ianuarie 2015, ora 12. Fenomenele vizate au fost intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zona de munte.
În intervalul menţionat în toate zonele de munte va ninge, iar vântul va avea intensificări cu viteze care, pe crestele înalte, mai ales ale Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, vor depăşi 80…90 km/h la rafală, viscolind şi troienind zăpada. La fel de important este că în restul teritoriului, vântul va sufla cu viteze de 45….55 km/h, iar în Oltenia se vor atinge 60…70 km/h la rafală. Vor fi precipitaţii slabe, predominant ninsoare în regiunile intracarpatice şi în nordul Moldovei şi mai ales ploi în sud şi sud-est. Vor fi condiţii de polei. Totuși, vremea s-a încălzit uşor în weekend, iar valorile simțite au fost unele cât se poate de pozitive cuprinse între 8 şi 13 grade, spre duminică. Au fost anunţate ninsori slabe şi condiţii de polei.

De miercuri, din nou ușoară răcire

De luni, vremea se răceşte iar, dar nu spectaculos, spun meteorologii pentru că temperatura aerului va fi oricum mai ridicată decât normalul termic al perioadei calendaristice. Vremea păstrează aceleaşi caracteristici şi în a doua jumătate a săptămânii viitoare, când sunt anunţate valori apropiate normei termice. Din punct de vedere al precipitaţiilor, deocamdată acestea vor fi izolate şi nu vor pune probleme.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Marcel Romanescu negociează, dar nu prea știe ce negociează! Vezi despre ce este vorba

Pe pagina sa de socializare, Marcel Romanescu, primarul Municipiului Târgu Jiu, se laudă că a fost la o întâlnire cu Marcel Boloș, ministrul Fondurilor...

„La Severin…profesioniști în administrarea stadionului și înțelegere la primărie”

Daniel Băloi, unul dintre conducatorii Clubului Pandurii din perioada"glorioasă", critică deciziile Direcției de Patrimoniu și ale Primăriei Târgu-Jiu privind folosirea Stadionului  Municipal. "Deciziile aberante ale...

Două noi decese la bolnavi infectaţi cu SARS-CoV-2 şi 35 de noi îmbolnăviri

O femeie şi un bărbat, infectaţi cu SARS-CoV-2, au murit de marţi şi până miercuri, iar alte 35 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19. „De...

Tașcău trece la PSD

PSD Gorj și-a mărit echipa. Fostul vicepreședinte ALDE Gorj, Dorin Tașcău a trecut în echipa social democrată. Politicianul se va regăsi pe lista PSD...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini