14.2 C
Târgu Jiu
duminică, aprilie 11, 2021
AcasăActualitateZeci de case inundate, iar altele amenințate de pământ

Zeci de case inundate, iar altele amenințate de pământ

Ploaia torențială cazută în noaptea de miercuri spre joi a făcut pagube și în Gorj. În localitățile Văcarea și Strâmba Jiu mai multe gospodării au fost inundate iar la Bustuchin autoritățile evaluează o alunecare de teren care pune în pericol cinci case. Autoritățile spun că responsabilitatea este și a localnicilor care nu își curăță șanțurile din fața caselor, iar când intervin pompierii preferă să stea la scuteala decât să ajute la evacuarea puhoaielor.

A fost potop în mai multe localități din Gorj. Deși autoritățile se așteptau ca problemele să apară în zona Motru unde a fost emis cod portocaliu de inundații, viitura s-a revărsat în zona de sud a județului. În apropiere de Turceni, la Strâmba Jiu, apa a intrat în cel puțin zece gospodării, iar două familii au rămas izolate printre ape după ce pârâul Strâmba a ieșit din matcă și s-a revărsat în gospodăriile din apropiere. „Niciodată nu a fost așa ceva la noi. Ce mă fac eu acum? Fântâna e plină de nămol și nu am nici apă pentru cei trei copii. Să ne aducă și nouă cineva apă de băut”, a spus o femeie cu ochii în lacrimi. Pentru că apa le-a intrat și în case, oamenii au chemat pompierii. Autoritățile spun că a plouat foarte mult, dar nici oamenii nu și-au curățat șanțurile din fața caselor: „ați văzut că oamenii nu ne lasă nici să intrăm în curți să drenăm canalale dar nici nu îi curăță șanțurile. A plouat foarte mult, e adevărat, dar dacă ne-am îngriji fiecare să curățăm canalele atunci cu siguranță nu am mai vorbi de pagube, sau cel puțin ar fi reduse”, a declarat Emilian Rusu, primarul comunei Dănești. Ploile au reactivat și o alunecare de teren în comuna Bucutuchin iar autoritățile iau în calcul evacuarea a șapte gospodării dacă fisurile vor avansa spre locuințe.

Zidul de sprijin al Drumului Comunal 29 din localitatea Bustuchin a început să se încline sub greutatea pământului îmbibat cu apă după ploile abundente căzute în ultimele zile. Autorităţile au intervenit imediat mai ales că prin zonă trecea şi o conductă de gaze care a fost la un pas să fie ruptă. Șapte case aflate în zona respectivă au început să crape, iar grădinile din spatele acestora s-au prăbuşit mai bine de zece metri. Primarul din Bustuchin se gândeşte la ce e mai rău şi spune că dacă fenomenul nu va fi stopat, localnicii ar putea fi evacuaţi. Judeţul Gorj rămâne până mâine sub atenţionare cod galben de ploi abundente. Autorităţile anunţă că serviciile locale pentru situaţii de urgenţe vor fi în alertă.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -