spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateZeci de gorjeni, victimele unei firme ţepare din Bulgaria

    Zeci de gorjeni, victimele unei firme ţepare din Bulgaria

    Situaţie fără precedent în România. Mii de beneficiari ai ajutoarelor alimentare au rămas cu buza umflată, asta după ce firma care trebuia să furnizeze produsele alimentare, făină şi uleiul, a încetat să o mai facă. Motivele nu se cunosc, însă, această ţeapă de zile mari afectează şi miile de beneficiari din Gorj, care nu şi-au primit alimentele promise. APIA a luat primele măsuri, astfel că următorul pas constă în rezilierea contractului cu firma ţepară.

    Peste 44 de mii de gorjeni au primit ţeapă de la firma bulgară, care trebuia să furnizeze în 2012 produsele alimentare de la UE. Situaţia negativă s-a extins în toată ţara, astfel că nu mai rămâne nimic de făcut decât rezilierea contractului cu firma din Bulgaria. „În primul rând ar trebui spus că sumele alocate României în acest an sunt din bugetul Uniunii Europene, şi ca atare licitaţia publică privind selecţia operatorilor economici a fost internaţională. Pentru produsul alimentar făină alimentară albă de grâu şi ulei, firma selectată a fost Viem Corporation din Republica Bulgaria. Firma a avut mari probleme pe întreaga perioadă a desfăşurării programului, în sensul că pe lângă făină şi ulei a avut de furnizat şi roşii în bulion. Au fost respinse toate livrările de roşii în bulion din Bulgaria. În legătură cu făina şi uleiul, operatorul economic nu a reuşit să îşi respecte datele contractuale până la data de 31 decembrie 2012. Astfel încât a furnizat judeţului Gorj 3, 95% din cantitatea de ulei, dintr-un total de 291 de tone a furnizat doar 11, 52 de tone iar pentru făină dintr-o cantitate de 615 tone nu a furnizat decât 208 tone, respectiv 40%”, a spus Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.

    Doar patru localităţi, cu ulei în depozit

    Situaţia devine alarmantă pentru beneficiarii ajutoarelor alimentare. Zeci de mii de gorjeni, cu venituri modeste, riscă să nu primească ajutoarele alimentare, care de altfel li se cuvin. După cum precizează directorul APIA Gorj, doar patru localităţi au primit cantitatea de ulei, şi aceea insuficientă. „Numărul de beneficiari înscrişi pe listele instituţiilor sunt 44.304 persoane. Din discuţiile cu colegii s-a reţinut că au primit doar patru localităţi cantităţile de ulei şi acelea insuficiente iar făină doar 24 de localităţi din 70, unele la necesar, altele doar parţial”, a spus Constantin Negrea. La nivel central, situaţia devine tocmai agitată. Firma bulgară trebuie să suporte consecinţele nerespectării contractuale, astfel că au început să se ia primele măsuri legale. „Instituţia noastră, APIA Gorj, a contactat operatorul economic pentru a fi reziliat contractul de furnizare a alimentelor, în acelaşi timp a fost înştiinţată Comisia Europeană, se fac procedurile legale în sensul refolosirii fondurilor comunitare rămase neutilizate. Urmează o serie de sancţiuni pe care instituţia noastră centrală le va face, în a-şi recupera acele garanţii pe care agentul economic din Bulgaria le-a depus în instituţiile bancare, respectiv 110% din valoarea contractului pentru furnizarea uleiului de floarea soarelui şi de 148,06% pentru contractul furnizării făinii de grâu”, a mai spus şeful APIA Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: