Zeci de medici gorjeni, la Marşul Tăcerii din Capitală!

0
38

Cadrele medicale din toată ţara s-au aflat timp de trei zile în grevă japoneză, o formă de protest menită să tragă un semnal de alarmă ferm asupra problemelor cu care se confruntă sistemul medical din România. Medicii vor continua să-şi strige nemulţumirile, astfel că o nouă acţiune de acest gen va avea loc în Capitală, la începutul lunii noiembrie, acţiune la care vor participa şi zeci de medici gorjeni, aşa cum a declarat chiar şefa Colegiului Medicilor din Gorj, medicul Ana Băleanu.

Problemele cu care se confruntă medicii sunt nenumărate, însă, printre principalele revendicări se numără alocarea a 6% din PIB pentru sănătate, asigurarea finanţării a sistemului sanitar pe ultimul trimestru al anului 2013, menţinerea actualului sistem de organizare a spitalului pentru asiguraţi şi creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar începând cu ianuarie 2014. După cele trei zile în care medicii s-au aflat în grevă japoneză, acum aceştia vor continua să-şi strige nemulţumirile, astfel că o nouă acţiune de acest gen va avea loc în Capitală, după cum a declarat chiar şefa Colegiului Medicilor din Gorj, medicul Ana Băleanu. „Revendicările s-au făcut publice, în primul rând 6% pentru sănătate, dublarea salariilor pentru rezidenţi. Se ştie că ei au 200 de euro pe lună, se doreşte ca ei să fie reţinuţi în ţară, măcar acesta să fie un stimulent, recâştigarea demnităţii medicului, a încrederii pacienţilor şi de asemenea condiţii în spitale. Trei zile, 14, 15, 16, aşa cum aţi fost informaţi, a fost o grevă de avertisment, cu ghilimelele de rigoare, grevă japoneză iar între 1 şi 2, mai precis pe 2 va avea loc la Bucureşti un Marş al Tăcerii de la Palatul Parlamentului până la Ministerul Sănătăţii, unde se preconizează a participa între 2.000 şi 5.000 de medici. Sigur se doresc în primul rând condiţii de lucru, pleacă foarte mulţi medici, în special medici tineri şi au făcut dovada actului medical în străinătate pentru că sunt căutaţi şi pentru că în fiecare an pleacă un număr tot mai mare. Condiţiile de la noi să sperăm că vor fi îmbunătăţite, să sperăm că domnul ministru ne va auzi şi va fi un semnal să rămână sănătatea aşa cum a fost iar medicul să recapete încrederea pacienţilor şi să recapete demnitatea de care ne-am bucurat ani de zile şi care în ultima perioadă a fost ştirbită”, a spus Ana Băleanu.

5.000 de medici din ţară protestează la Bucureşti

Zeci de medici gorjeni vor pleca spre Capitală, pentru a-şi striga nemulţumirile. Până acum pe liste s-au înscris 45 de cadre medicale, dar lista rămâne deschisă, spune medicul Ana Băleanu. „Să sperăm că medici vor fi peste 45 din Gorj, dar lista este deschisă şi noi înscriem în continuare medici, în afară de SANITAS care separat organizează grupuri de plecare în Capitală. Peste aproape trei săptămâni, 5.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii vor lua parte la un aşa-numit Marş al Tăcerii ce se va desfăşura în capitală. Iniţiativa face parte din lungul şir de proteste din sistemul de sănătate, prin care medicii şi farmaciştii revendică printre altele, autonomia spitalelor şi dublarea salariilor rezidenţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here