spot_img
5.5 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateZestrea de la Brâncuşi, contemplată de 38 de diplomaţi

    Zestrea de la Brâncuşi, contemplată de 38 de diplomaţi

    Oraşul lui Brâncuşi a fost centrul atenţiei pentru zeci de ambasadori din întreaga lume care au răspuns invitaţiei autorităţilor locale şi au făcut în weekend-ul trecut un popas cultural şi istoric în judeţul Gorj. Mai exact, 38 de ambasadori au avut ocazia să ia pulsul unui oraş despre care, unii dintre oaspeţii diplomaţi au recunoscut că ştiu valoarea culturală. Acum au avut ocazia să o surprindă pe viu, pentru că ambasadorii au făcut un tur la operele brâncuşiene.

    38 de înalţi oficiali au dat curs unei invitaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene în scop documentar şi au vizitat astfel reperele care definesc judeţul Gorj, împărtăşind jurnaliştilor câteva din impresiile culese. Oficialii au ajuns sâmbătă după amiază la Palatul Administrativ, unde li s-a adresat cuvântul de bun venit, dar li s-a făcut şi o introducere în oferta cultural-atistică şi turistică a judeţului Gorj. Delegaţia corpului diplomatic a fost întâmpinată de reprezentanţii Guvernului în teritoriu şi de şefii judeţului, aceiaşi care i-au însoţit în vizitarea operelor brâncuşiene. Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean Gorj, a declarat că această întâlnire a reprezentat un bun prilej de promovare a județului, şi că pentru Gorj este o reală onoare să găzduiască o astfel de vizită. “Este o vizită pe care o aşteptam dar nu ne aşteptam să fie de o asemenea anvergură, sunt 38 de ambasadori însoţiţi de specialişti din ambasadă, familii, ceea ce pentru noi atrage o bună promovare a judeţului. Se pare că i-a adus chemarea sufletului gorjenesc la operele lui Brâncuşi. Unii dintre ei, amasadorul Poloniei, al mexicului au mai avut ocazia să ne calce meleagurile, ne cunoaştem de asemenea cu ambasadorul Chinei”, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj. Florin Cârciumaru , edilul municipiului Târgu-Jiu, a mărturisit că este pentru prima dată când în orașul lui Brâncuși a fost organizată o astfel de vizită diplomatică de rang înalt. Nu poate stârni pentru viitorul oraşului lui Brâncuşi decât premise bune, a fost concluzia edilului Cârciumaru. “Eu consider că vizita constituie un moment de mândrie pentru oraşul nostru, unde niciodată nu s-a mai concretizat o vizită la un nivel atât de înalt. Este o onoare, iar din cele prezentate până acum prin deplasarea de pe centrul oraşului, au fost adresate numai cuvinte de apreciere, nicăieri în România nu au mai văzut un oraş aşa curat şi frumos”, a subliniat Florin Cârciumaru, primarul oraşului Târgu-Jiu.

    De la Aleea Celebrităţilor, la operele lui Brâncuşi

    Ambasadorii au vizitat prima dată Aleea Celebrităților pentru ca mai apoi să contemple Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, să imortalizeze momentele şi să împărtă bucuria şi emoţia cu jurnaliştii gorjeni. Nu a lipsit conducerea Centrului Municipal de Cultură, care le-a făcut o scurtă prezentare celor 38 de ambasadori despre viața și operelor părintelui sculpturii moderne. Ambasadorul Chinei a mărtusit că a auzit de operele lui Constantin Brâncuși la Paris, iar astăzi a avut prilejul să le vadă de aproape. „Sunt foarte bucuroasă să mă aflu în ţara dvs, iar Târgu-Jiu este foarte frumos. Am mai văzut 29 de judeţe din ţară, iar la Târgu-Jiu mă aflu pentru a treia oară, cel mai probabil datorită prezenţei operelor lui Brâncuşi”, a declarat E.S. Dna. Huo Yuzhen, ambasadorul R.P. Chineze. Profund mişcat de operele brâncuşiene şi ceea ce semnifică ele în timp, a fost şi ambasadorul Poloniei, care crede cu tărie întro confirmare obţinută de la UNESCO pentru un oraş care merită apreciat la adevărata sa valoare. Finalizarea demersurilor pentru intrarea pe lista UNESCO ar deschide şi mai mult porţile turiştilor în zonă şi nu numai, crede E.S. Dl. Marek Szczygiel, ambasadorul R. Polonia.

    Încă o zi de periplu cultural în Gorj

    Vizita ambasadorilor s-a încheiat ieri cu noi peripluri culturale pregătite de autorităţile judeţului şi cei care s-au străduit să le ofere diplomaţilor amintiri de neuitat, inclusiv prin popasul de la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtişoara.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: