spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăAdministratieCasa monument Vasile Moangă ar putea fi cumpărată de Consiliul Județean Gorj

    Casa monument Vasile Moangă ar putea fi cumpărată de Consiliul Județean Gorj

    Consiliul Județean Gorj ar negocia, potrivit unor informații, achiziționarea Casei Vasile Moangă, aflată în zona centrală a municipiului Târgu Jiu, monument istoric de secolul al XVIII-lea, care a devenit, după restaurare, o adevărată bijuterie arhitectonică.

    Informația a fost lansată de către publicistul Dorin Brozbă pe pagina sa de Facebook: Casa «Vasile Moangă» din Târgu-Jiu, locul unde Tudor Vladimirescu,comandantul revoluționar, a făcut ultimele retușuri ale Proclamației de la Padeș, în seara zilei de vineri, 21 ianuarie 1821.

    Există negocieri cu proprietarul de achiziționare a acesteia de către Consiliul Județean Gorj, pentru înființarea Muzeului Național «Tudor Vladimirescu»,instituție unde să fie permanent expusă și sabia vitejească a Eroului din Vladimir“.

    Două milioane de euro, prețul de vânzare

    Informația nu a fost confirmată, dar nici negată de președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu: „Nu pot să confirm, dar nici să infirm“.

    Prețul la care este vândută casa Vasile Moangă pe site-ul unei agenții imobiliare se ridică de aproximativ două milioane de euro.

    Monumentul este scos la vânzare de aproximativ un an și jumătate.

    Casa în care Tudor Vladimirescu era, de multe ori, oaspete

    Casa a fost ridicată de boierul Vasile Moangă, născut în 1753, la Brădiceni-Peștișani. Potrivit istoricilor, Moangă a fost un apropiat al lui Tudor Vladimirescu şi a deţinut funcţia de ispravnic, sinonim postului de prefect din zilele noastre.

    De la balconul acestui imobil, Tudor Vladimirescu le-a vorbit pandurilor săi, înainte de a porni spre Padeș, unde a citit cunoscuta Proclamație.

    Revoluționarul era găzduit, în mod regulat, în casa lui Vasile Moangă, care era un om învățat, știa limbile slavă și greacă. „La 21 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu a venit de la București la Târgu Jiu cu o ceată de arnăuți și a poposit lângă casele lui Vasile Moangă, pe locul unde astăzi este statuia lui Vladimirescu.

    Vreo 20 de panduri au mers la Conacul clucerului Dinicu Oteteleșeanu, unul dintre cei doi ispravnici ai județului Gorj. (…) La sosirea lui Tudor Vladimirescu în Târgu Jiu, Vasile Moangă nu era acasă, dar a fost așteptat până ce a sosit. Tudor Vladimirescu i-a destăinuit într-o taină de-o noapte, retrași în cameră, planul lui, rugându-l să îl însoțească la Tismana.

    Vasile Moangă i-a răspuns că nu poate pleca. (…) Moangă l-a avertizat pe Tudor că fapta lui este cutezătoare și că nu va putea scăpa cu viață din această răscoală. (…) La casa lui Vasile Moangă din Târgu Jiu, după plecarea lui Tudor Valdimirescu, s-au adunat boierii din oraș, dar n-au putut afla nimic de la Moangă despre planurile pandurului“, scria Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

    Naționalizată, apoi revendicată de moștenitori

    Casa «Vasile Moangă» a fost naționalizată de comuniști și aici a funționat Biblioteca Județeană pentru Copii și Tineret. După 1989, casa a fost revendicată și câștigată de moștenitorii boierului, în instanța de judecată.

    Consiliul Județean Gorj ar fi putut atunci să își exercite dreptul de preemțiune, dar nu a făcut acest lucru, astfel că imobilul a fost cumpărat de către omul de afaceri Narcis Ciocăzanu.

    Acesta a ridicat în apropiere două blocuri și a restaurat, ca la carte, monumentul istoric. Un singur obiect de mobilier mai există, din perioada în care în casă a locuit Vasile Moangă și anume o bibliotecă superbă.

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: