spot_img
15.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăCulturaFilmul artistic „Eroii de la Podul Jiului“, lansat de Ziua Națională

    Filmul artistic „Eroii de la Podul Jiului“, lansat de Ziua Națională


    Filmul artistic „Eroii de la Podul Jiului“ va avea premiera chiar de Ziua Națională a României. Filmările au avut loc în toamna anului 2019, iar lansarea ar fi trebuit să aibă loc după aproximativ un an, însă, din diferite motive, a fost amânat. Bugetul acestui film a fost de cinci milioane de lei, o parte din fonduri fiind alocați de Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Culturii.

    Filmul prezintă lupta de la Podul Jiului, unul dintre cele mai interesante episoade din Primul Război Mondial: bătrânii, elevii, cercetașii, polițiștii și femeile din Târgu Jiu au luptat împotriva armatei germane și au reușit să țină piept, pentru un timp, ofensivei.
    În rolurile principale sunt următorii actori: Liviu Cheloiu, Emanuel Cercelaru, Robert Cercelaru, Cătălina Romaneț, Daniel Nuță, Maria Obretin, Meda Topârceanu și Radu Botar. Regia și scenariul sunt realizate de Sergiu Prodan și Barbu Silviu Tripăduș.
    Lansarea filmului fusese anunțată pentru toamna anului 2021. Între timp, regizorul Sergiu Prodan a fost promovar ministru al Culturii în Republica Moldova.

    Ce s-a întâmplat la podul Jiului, în 14 octombrie 1916

    Lupta de la Podul Jiului reprezintă un episod unic din istoria României. La 14 octombrie 1916, populaţia civilă a oraşului Târgu Jiu, formată din bătrâni, femei şi tineri, a reuşit să ţină piept, pentru o perioadă, armatei germane. Comisarul de poliţie Ioan C. Popilian este cel care a condus forțele de apărare ale orașului.
    „Comisarul de poliţie Ioan C. Popilian s-a născut la 3 decembrie 1879 la Turceni, tatăl său fiind preotul satului. A fost şef de arest la Prefectura Poliţiei Craiova, iar, apoi, în anul 1908 s-a transferat ca subcomisar la Poliţia oraşului Târgu-Jiu, unde a activat, cu o întrerupere de doi ani, până la pensionare.
    Trupele germane se apropiau de Târgu-Jiu, după spargerea frontului la Petroşani. Comisarul de poliţie Popilian a rămas în oraş, pentru că toţi ceilalţi erau plecaţi pe front. El a preluat comanda, a mobilizat sergenţii, a convins femeile şi bătrânii să îi stea alături. Conform mărturiilor despre această luptă neobişnuită, noaptea a umplut Podul Jiului cu căruţe, dulapuri, pentru a-l baricada şi i-a înşirat de-a lungul digului. Le-a ordonat în special sergenţilor să tragă în momentul în care apar trupele inamice. Armata germană a fost indusă în eroare, crezând că oraşul este apărat.
    Atacul germanilor a fost amânat timp de trei zile“, conform adevarul.ro.
    A fost unul dintre cele mai mari și înălțătoare tablouri ale neamului – afirma generalul C. Găvănescul în cartea document „Războiul nostru pentru întregirea neamului”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: