spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 26, 2024
Altele
    AcasăCulturaSpectacol muzical dedicat lui Brâncuși în casa în care a locuit marele...

    Spectacol muzical dedicat lui Brâncuși în casa în care a locuit marele sculptor

     

    Spectacolul muzical „Dezleganie“ susținut de violonistul Sergiu Corbu Boldor va avea loc joi, 10 februarie, începând cu ora 18.00, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”. Turneul este dedicat lui Constantin Brâncuși”.  Concertul are o durată de 45 de minute. Structura spectacolului are la bază ceea ce Constantin Brâncuși numea: „Arta nu este decât un început continuu”. Printre Instrumentele muzicale folosite în spectacol sunt vioara și cavalul.

    „Evenimentul muzical „Dezleganie. Turneu dedicat lui Constantin Brâncuși” este un proiect independent al proiectului CORBU. Perioada aleasă pentru desfășurarea turneului marchează istoric încadrarea în timp a vieții și a morții lui Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876-d. 16 martie 1957), iar simbolic «Începutul Lumii» (1924), titlu pe care îl poartă una dintre lucrările sculptorului. Turneul va cuprinde 3 părți și se va desfășura în lunile februarie, martie, aprilie 2022“, se arată într-un comunicat de presă.

     

    Concert în casa în care a locuit Brâncuși

    Desfășurarea concertului la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” nu este întâmplătoare. În clădirea în care funcționează muzeul a fost găzduit Constantin Brâncuși în perioada 1937-1938, timp în care a lucrat la ridicarea Ansamblului „Calea Eroilor“. În curtea muzeului se află o serie de lucrări care poartă amprenta lui Brâncuși, fiind aduse de marele artist din diferite locuri în care mergea să se relaxeze. „«Mesele aranjate de Constantin Brâncuși» –  o instalație din pietre de moară și alte pietre aduse de Brâncuși dintr-un râu și «Masa mică», o masă a tăcerii rebut de care Brâncuși nu a fost mulțumit, aceasta fiind de dimensiuni mai mici decât ceea ce gândise inițial. De aceea, sculptorul a mai comandat o altă masă și astfel, din tăbliile celor două, a rezultat masa din ansamblu, iar cea de la muzeu, cea mică, fiind realizată din „picioarele” celor două“, se mai arată în comunicatul de presă.

     

    „Tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o“

     

    „Ideea de a-i dedica un turneu lui Constantin Brâncuși a început în anul 2020 și s-a născut din tăcerea unei pietre pe care am contemplat-o atât de mult timp încât a început să emită sunete. Un sunet necunoscut, interiorizat, profund, cu nuanțe de bocet, de zgomot, de revoltă, de bucurie pură. Acest sunet necunoscut ne-a trecut simultan prin toate stările imaginate și neimaginate.

    Conceptul turneului are în spate pasiunea lui Constantin Brâncuși pentru vioară, protagonistul principal al proiectului fiind Sergiu Corbu Boldor – violonist. Turneul din anul 2020 a stat sub semnul conexiunii profunde dintre muzică și sculptură și a prins viață prin transpunerea în muzică a vorbelor lui Brâncuși: «Eu am făcut piatra să cânte pentru umanitate». Sculptura: Muzică în nemișcare. Muzica: sculptură în desfășurare”.

    Spectacolul muzical pe care îl propunem anul acesta se numește «Dezleganie» și este dedicat Sufletului. Legătura cu arta lui Constantin Brâncuși este sculptura «Începutul Lumii»: «Arta nu face decât să înceapă continuu»“, se mai prezintă în comunicatul de presă.

     

    „E timpul să simți altfel”

     

    Luiza Mitu a realizat conceptul artistic al spectacolului. Aceasta a transmis  că idea spectacolului o reprezintă legătura dintre tăcere și sunet: „Dezlegania muzicală este o cădere, o lumină, o umbră, o poveste, un vis, o critică, o revoltă, o trecere de la starea de neființă la cea de ființă, o mișcare continuă a sufletului autentic aflat în starea de grație, o piatră sonoră care se desăvârșește cu fiecare element adăugat sau eliminat. Dezlegania este o legătură între tăcere și sunet, între sunetul ascuns și sunetul vizibil, între material și imaterial, între simplitatea complexă și complexitatea simplității, între fiind-ul dat și fiind-ul donat, iar punctul comun îl găsesc în unitatea contradictoriilor pe care o regăsesc și la Brâncuși și la Sergiu CORBU Boldor. E timpul să simți altfel”.

     

    Cine este Sergiu CORBU Boldor

     

    Sergiu CORBU Boldor a absolvit Universitatea de Muzică din Oradea cu specializările Pedagogie muzicală și Interpretare vioară. Pe lângă vioară Sergiu CORBU Boldor a studiat ca instrumente secundare: chitara, chitara electrică, chitara bass, percuții, mandolină, fluier, caval, drâmbă.

    Sergiu CORBU Boldor are o experiență de peste 12 ani pe scenele mari ale industriei muzicale. A urcat pe scenele naționale și internaționale, performând la vioară, împreună și alături de nume ca: Phoenix, Celelalte Cuvinte, Partizan, Dirty Shirt, Semnal M, Taxi, Hara, farfarello, Haggard, Guano Apes etc. A fost membru fondator la trupa Azepam din Oradea și violonist la trupa Popa Șapcă din Timișoara.

    A inițiat și coordonat propriile proiecte muzicale ca: AD HOC, 2 fire 2 paie, Intensitate Epic Sonoră.

    Sergiu CORBU Boldor are experiența educației transdisciplinare în lucrul cu tinerii: a fost lider în cadrul Organizației Naționale Cercetașii României și profesor de muzică la grădinițe și școli din București. În prezent colaborează ca violonist cu trupa Hara și corul All’s Choir, muzicieni din Opera Națională Română și Filarmonica George Enescu București.

    Din 2017 este inițiatorul și coordonatorul Proiectului Muzical CORBU.

     

     

     

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: