14.4 C
Târgu Jiu
joi, octombrie 6, 2022
AcasăCulturaValențe culturale estivale: „BIBLIO-TELL-ART”

Valențe culturale estivale: „BIBLIO-TELL-ART”

BIBLIOTECA – PLATFORMĂ CULTURALĂ CU ROL STRATEGIC

O bibliotecă nu e pur şi simplu un loc de depozitare a câtorva mii de volume, ci şi un lucru viu, cald şi familiar. (,,Cărțile au suflet” de Nicolae Manolescu)

Pornind de la această apreciere in situ a renumitului critic literar și adăugând relevanța titulaturii de ”Secție de artă” putem să ne formăm o imagine clarificantă a ceea ce s-a întâmplat în data de 1 august 2022 la Târgu-Jiu, la Casa Memorială Iosif Keber. Redeschiderea acestui spațiu muzeistic (loc în care există și  Secția de artă a Bibliotecii Județene „Christian Tell”Gorj – nu peste mult timp capabilă să-și reia activitatea cu publicul) a dezvoltat o continuare logică spre promovarea artistului plastic gorjean și a artelor frumoase, așa cum sunt enumerate de Sidney Colvin în lucrarea Fine Arts ¹: „Artele frumoase reprezintă grupul celor cinci arte mari ale arhitecturii, sculpturii, picturii, muzicii și poeziei, cu o serie de arte minore sau secundare, dintre care dansul și drama sunt printre cele mai vechi și universale.”

Prin urmare, bucuria de a putea vizita acest loc sacru (fără exagerare) s-a contopit cu începerea a două tabere organizate de Biblioteca Județenă „Christian Tell” Gorj. Studenți de la Arte Plastice și Litere, pe de-o parte și, pe de altă parte, studenți de la Arhitectură, și-au concertat și concentrat talentul și viziunea creatoare în ceea ce se poate numi Ateliere de vară, la Polovragi – tocmai pentru a sublinia starea de lucru și efort (neresimțit atunci când este consumat cu pasiune).

Actorii acestor două episoade estivale:

  • TABĂRĂ DE CREAȚIE ART-LIT /„IOSIF KEBER – CONTEXTE LITERARE ȘI PLASTICE CONTEMPORANE” – Denisa Ganea, Oana Piscureanu, Roncea Alexandru, Monea Cristina, Dăogariu Cătălin, Ariadna Pecingină, Adriana Nărban, Coordonator Viorel Surdoiu
  • NEW EUROPEAN BAUHAUS/ ȘCOALA DE VARĂ „RITM ȘI ROST(URI) ÎN SPAȚIUL PUBLIC – Bianca Dobromir, Agnes Ungur, Maria-Alexandra Guță, Elena-Geanina Năvîrcă, Alexandru Florescu, Fabian Florescu, Adrian- Cătălin Groza, Nicolae-Alexandru Rotaru, Treiner  Prof. Mihai Danciu, Treiner Prof. Ștefana Bădescu, Coordonator Elena-Mariana Angheluță

Într-o primă etapă de prezentare redăm aici câteva crâmpeie fotografice din cadrul taberei ART-LIT, urmând ca lucrările rezultate să se regăsească in extenso într-o Broșură de prezentare a vieții și creației pictorului Iosif Keber, editată de Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj, instituție conștientă de rolul de educator și formator prin cultură.

Cultura este un instrument puternic pentru a crea punți de legătură între oameni, în special între tineri, și pentru a consolida înțelegerea reciprocă. (Înalt Reprezentant și vicepreședinte al UE, Federica Mogherini)

______________

Mulțumiri pentru colaborare Univerșității din Craiova, Facultatea de Teologie – Artă Plastică, an II și Universității „Constantin Brâncuși” Târgu-Jiu, Facultatea de Stiinte ale Educației, Drept și Administrație Publică, Domnului Conf. univ. dr. Vasile Fuiorea respectiv Domnului Decan, Conf. univ. dr. Alin Gheorghe Gavrilescu.

Viorel Munteanu

Câștigătorii concursului de eseuri filosofice

0
BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ ”CHRISTIAN TELL” GORJ și CENTRUL DE INFORMARE EUROPE DIRECT GORJ au organizat concursul...
Casa Memorială „Iosif Keber! va fi restaurată!

Casa Memorială „Iosif Keber! va fi restaurată! Consilierii CJ Gorj au aprobat proiectul de reabilitare!

0
Consiliul Județean Gorj a aprobat ieri un proiect de hotărâre mult așteptat. Aleșii județeni au...

Ședință cu scântei la CJ Gorj

2
Ședință cu scântei la Consiliul Județean! Liberalii şi-au manifestat nemulţumirea când pe oridinea de zi...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!