spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăEconomic150 de mineri şi energeticieni puşi pe liber

    150 de mineri şi energeticieni puşi pe liber

    Administraţia de la cele două Complexuri Energetice, Turceni şi Rovinari, dar şi de la SNLO au trecut începând de ieri la aplicarea parţială a programelor de restructurare pe anul 2011. Cum actul normativ ce va reglementa concediul de aşteptare, respectiv condiţiile speciale îşi urmează paşii pe la ministere şi Guvern în vederea promovării ei, reprezentanţii entităţilor energetice au trecut la întocmirea deciziilor pentru salariaţii ce au optat pentru primirea plăţilor compensatorii, în sumă de 29 000 de lei. Preşedintele PDL Gorj, Ion Ruşeţ a precizat că cel mai probabil în şedinţa de Guvern de miercuri se va face o primă lectură a ordonanţei ce prevede concediul de aşteptare.

    Primii plecaţi chiar începând de astăzi sunt salariaţii de la Complexul Energetic Turceni. În urma discuţiilor purtate cu sindicatele, administraţia a decis ca 122 de persoane să plece acasă, prin suspendarea contractului de muncă. Directorul Resurse Umane, Corneliu Gârjoabă a precizat că „în conformitate cu articolul 52 din Codul Muncii, ce se referă la problemele economice dintr-o unitate, am suspendat contractele de muncă la 122 de persoane, angajaţi ai Complexului. Aceştia stau acasă, dar sunt practic la dispoziţia unităţii. Am discutat cu sindicatele iar în situaţia în care este nevoie de forţă de muncă, le vom trimite înştiinţare cu 10 zile înainte”. În ceea ce priveşte personalul de 25 de persoane care au condiţii speciale, preşedintele USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc a precizat că „aşteptăm să vedem ce va reglementa ordonanţa de urgenţă a concediului de aşteptare, unde se vor regăsi şi condiţiile speciale”. Cei 122 de salariaţi de la Complexul Energetic Turceni vor sta, conform declaraţiilor date de preşedintele de la Energia Turceni, Eugen Iovan „maxim doi ani de zile acasă, cu un venit de 75% plus sporul de vechime. Intră cei care au stagiul complet de cotizare sau care îl împlinesc pe parcursul celor doi ani”.

    Minerii de la subteran, afectaţi de restructurări

    Afectaţi de măsurile luate de către administraţia Complexului Turceni sunt în special minerii de la subteran, liderul de sindicat Marin Zamfir declarând în acest sens că „eu sunt afectat, mai ales dacă se va lua în calcul plecarea salariaţilor de la Olsermin”. În ceea ce priveşte situaţia de la Mina Tehomir, directorul Direcţiei Resurse Umane a precizat că se vor înainta în această dimineaţă, deciziile salariaţilor de la subteran, la aproximativ 40 de angajaţi ce aparţin de Olsermin şi la 32 de salariaţi ai complexului ce lucrează în subteran. La Complexul Energetic Rovinari, au intrat în preaviz de ieri 30 de energeticieni ce au optat pentru plata compensatorie de 29 de mii de lei, urmând ca peste 10 zile în aceeaşi situaţie să se afle încă 35 de angajaţi. Reprezentanţii Complexului Rovinari au declarat că „în urma discuţiilor purtate s-a stabilit ca pe perioada preavizului oamenii ce au optat pentru plăţi compensatorii să stea acasă, aceştia fiind plătiţi normal”. Cât despre cei aproximativ 89 de angajaţi ce îndeplinesc condiţiile de pensionare, conducerea CE Rovinari a precizat că se aşteaptă intrarea în vigoare a actului normativ ce prevede regimul de aşteptare.

    Planul de restructurare, prioritar

    La SNLO, ieri a avut loc şedinţa AGA, în cadrul căreia s-a pus în discuţie planul de restructurare şi reorganizare al societăţii pe anul 2011. Directorul Resurse Umane din cadrul SNLO, Constantin Lăzăroiu a precizat că „după semnarea planului de restructurare de către AGA, persoanele ce au optat pentru plăţi compensatorii vor intra în preaviz în 20 de zile lucrătoare. Sunt aproximativ 200 de mineri care au optat pentru primirea celor 29 de mii de lei”. În ceea ce priveşte minerii, care din iniţiativa unităţii vor fi trimişi în concediu de aşteptare, se aşteaptă ordonanţa de urgenţă ce va reglementa concediul de aşteptare. Directorul Constantin Lăzăroiu a precizat că spre sfârşitul săptămânii, cei 200 de mineri vor intra în preaviz iar cu 31 martie li se va desface contractul de muncă. Deşi AGA are competenţa de a aproba programul de restructurare, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan în calitate de reprezentant al sindicatelor din minerit rămâne ferm pe poziţie. Acesta a declarat pentru cotidianul „Impact în Gorj” că „aşteptăm să vedem ordonanţa ce va reglementa concediul de aşteptare şi apoi vom discuta despre programul de restructurare. Acesta este punctual de vedere pe care îl vom susţine şi de la care nu ne vom dezice”. Acesata este cea de-a treia săptămână de negocieri purtate de liderul Marin Condescu şi cei trei miniştrii de la Economie, Finanţe şi Muncă pe marginea concediului de aşteptare şi a ordonanţei 116.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: