spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăEconomic1500 de mineri intră în şomaj tehnic

    1500 de mineri intră în şomaj tehnic

    Sindicatele şi administraţia din minerit şi energie au început negocierile pe linia reducerii cheltuielilor cu munca vie aferente anului 2011, asta după ce ieri au fost înaintate notificări şi către Inspectoratul de Muncă şi la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Gorj. Primele negocieri au început la SNLO şi la Complexul Energetic Turceni, urmând ca la Complexul Rovinari discuţiile dintre sindicate şi administraţie să aibă loc vineri. Înaintarea notificărilor la AJOFM a creat o stare de confuzie, mai ales că reprezentanţii instituţiei au declarat că în funcţie de documentele primite de la administraţie se vor desface contractele de muncă ale personalului minier şi energetic prevăzut până la sfârşitul lunii februarie, pentru ca de la 1 martie să se întocmească dosarele de intrare în şomaj. Sindicatele au dat, însă, asigurări că notificarea va deveni aplicabilă doar în condiţiile în care va fi semnată şi de către conducerea FNME- USMO, lucru ce se va întâmpla la întâlnirea din 20 ianuarie, când se va ajunge la un punct comun al discuţiilor dintre cei doi parteneri.

    Ieri, la sediul SNLO a avut loc o primă întâlnire pe linia negocierilor menite să ducă la reducerea cheltuielilor cu munca vie de 11% pentru anul în curs, şedinţă finalizată cu găsirea de posibilităţi de reducere a cheltuielilor. Astfel, dacă procentul de salariaţi în regim de aşteptare sau şomaj tehnic la nivelul anului 2011 va fi, în medie, de 20,9% pe zi, o altă soluţie este şi cea legată de diminuarea facilităţilor existente în prezent prin Contractul Colectiv de Muncă. Aici intră decontarea biletelor de odihnă şi tratament, plata posturilor în zilele de sâmbătă, tichetele cadou, transport personal, activităţi sportive şi diurnă pentru deplasare. Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a precizat că alte posibilităţi de reducere a costurilor vizează “reducerea personalului TESA, operativ şi CFL, trimiterea în concediu de aşteptare a salariaţilor ce îndeplinesc condiţiile de pensionare la limită de vârstă şi stagiu complet de cotizare. Exploatarea de la Cariera Peşteana, cu cele 2 sectoare de producţie Peşteana Nord şi Peşteana Sud, va funcţiona cu 5 linii tehnologice de excavare pe parcursul anului 2011. În comunicatul de presă remis redacţiei de către USMO se mai arată că atât conducerea SNLO cât şi cea de la USMO, reprezentată de Marin Condescu, au căzut de comun acord asupra faptului că măsurile de reducere a costurilor identificate să nu afecteze salariile de bază brute negociate ale salariaţilor din cadrul Societăţii Lignitului. Burlan a mai precizat că administraţia şi sindicatele vor continua negocierile pentru identificarea altor măsuri care au scopul de a duce la eficientizarea societăţii, aici urmând să intre reducerea cheltuielilor cu materialele, internalizarea de activităţi sau executarea în regie proprie a unor lucrări care se efectuează cu terţii. Negocieri au avut loc şi la Complexul Turceni, preşedintele executiv al FNME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că “am primit notificarea de la conducerea Complexului Turceni iar în termen de 10 zile va trebui să discutăm pe programul de restructurare. Noi o să respectăm protocolul semnat cu Ministrul Ariton şi o să continuăm discuţiile pentru a vedea care sunt soluţiile de reducere, în doi ani, a costurilor cu munca vie. În notificarea primită suntem informaţi de concedierea unui număr de 484 de salariaţi, dar în protocol se spune de o restructurare economică“.

    Burlan: “Notificarea este o intenţie“

    Administraţiile celor trei Complexuri Energetice Craiova, Turceni şi Rovinari şi cea de la SNLO au înaintat, pe data de 11 ianuarie, notificări atât la sindicate cât şi la AJOFM şi ITM. Conform documentelor semnate de administraţii, numărul de personal ce ar urma concediat în acest an este de 280 de persoane la Complexul Craiova, 484 de salariaţi la Complexul Turceni, 448 la Rovinari şi 920 la SNLO. Deşi această notificare este o informare, ea nefiind aplicabilă din moment ce nu este semnată de sindicate, directorul adjunct al AJOFM, Maria Danciu, a declarat că va urma desfacerea contractelor de muncă ale celor 2132 de angajaţi până la sfârşitul lunii februarie. ”Noi am primit notificarea pentru 2132 de persoane, sunt angajaţi ce pleacă la 1 martie, iar până la această dată se va rezolva cu desfacerea contractelor de muncă. Se va intra în şomaj cu 1 martie”., a declarat Danciu. La prima vedere aceste declaraţii date de către un reprezentant al unei instituţii de Ocupare şi Formare a Forţei de Muncă ar putea crea panică în rândul minerilor care deja aşteaptă, de la o zi la alta, o veste. Însă aşa cum a declarat vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, “administraţia şi sindicatele vor negocia până se vor găsi soluţiile de reducere a costurilor care să creeze un minim de eficienţă pentru SNLO“.

    Din martie – concedii de aşteptare sau şomaj

    Directorul general al SNLO, Daniel Burlan, a precizat că notificarea trimisă AJOFM este doar o intenţie şi că doar prin notificarea finală din data de 20 ianuarie va fi anunţat numărul de personal ce va intra în concediu de aşteptare sau care va intra în şomaj. De ce aceste două posibilităţi? Pentru că minerii care îndeplinesc stagiul complet de cotizare şi restul condiţiilor vor intra în concediu de aşteptare de 2 ani cu 75% din salariu, ca venit, plus sporul de vechime, iar restul salariaţilor interesaţi pot cere acordarea de plăţi compensatorii de 28 000 de lei. Astfel, Burlan a declarat că cei care vor intra în concediu de aşteptare vor fi salariaţii unităţii timp de 2 ani, aflaţi la dispoziţia unităţii, iar cei care vor lua plăţi compensatorii vor intra de la 1 martie în şomaj. La rândul lui, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, consideră că „procentul salariaţilor ce se vor afla în regim de aşteptare pe anul 2011 este în medie de 20% .Vor fi 1500 de persoane prin rotaţie pe zi, este o medie stabilită la nivel de SNLO”. Vicepreşedintele FNME a mai spus şi că se vor face analize pe fiecare exploatare în parte, iar în funcţie de cerere, eficienţă şi alte criterii se vor stabili perioadele de concedii de aşteptare sau şomaj tehnic. Legat de acordarea plăţilor compensatorii, Etăgan consideră că se poate apela şi la această ultimă procedură prevăzută în contractul colectiv de muncă, însă doar în funcţie de voinţa salariaţilor. „În buget este limitată această procedură şi cred că nu vor fi mai mult de câteva zeci de persoane ce vor opta”, spune Etăgan.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: