Acasa / Economic / 200 de milioane de euro aruncați pe apa Jiului? Florin Cârciumaru așteaptă răspunsul de la ministrul Energiei

200 de milioane de euro aruncați pe apa Jiului? Florin Cârciumaru așteaptă răspunsul de la ministrul Energiei

Ministrul Energiei trebuie să spună cât se poate de clar dacă statul a cheltuit degeaba aproape 200 de milioane de euro pentru amenajarea hidroenergetică din zona Bumbești-Livezeni. Cel care i-a solicitat un răspuns oficial este senatorul Florin Cârciumaru. Acesta vrea să știe ce măsuri concrete ia ministerul condus de Anton Anton cu investiția lăsată de izbeliște, deși proiectul este gata în proporție de peste 90%.

Una dintre cele mai mari investiții ale Gorjului este ținută în stand-by de ani de zile, cu toate că statul a cheltuit o sumă fabuloasă. Construirea hidrocentralelor de la Dumitra și Bumbești a început încă din 2004, însă Guvernul nu știe nici până acum dacă ele vor fi gata vreodată. Întreaga situație este pusă pe seama schimbărilor legislative în domeniul protecției mediului. „Construirea și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Dumitra (realizată în proporție de 98%), și a hidrocentralei de la Bumbeşti (construită 90%) reprezintă un proiect foarte important, nu neapărat pentru Hidroelectrica, ci pentru hidroenergetica românească. Construcția celor două hidrocentrale mari, cu o putere instalată de 66 de megawați, a început în 2004, însă din cauza mai multor piedici, în ultimii ani, unele de mediu, acestea nu au mai fost finalizate pentru a deveni funcționale. În final, organizațiile de mediu au blocat o investiție a statului român, care se ridică la aproape 200 de milioane de euro, bani ai țării”, arată senatorul Florin Cârciumaru în interpelarea adresată ministrului Energiei.

„Ce șanse mai sunt să continue lucrările?”

Președintele PSD Gorj îi cere ministrului Anton Anton să explice clar ce măsuri ia ministerul pe care îl conduce pentru finalizarea investiției și mai ales pentru conservarea lucrărilor deja realizate. „Este regretabil că, deși Hidroelectrica obținuse toate avizele necesare, inclusiv de mediu, schimbarea legislației a dus la blocarea în instanță a proiectului. Cu respect, vă întreb domnule ministru Anton Anton, ce șanse mai sunt ca societatea Hidroelectrica, din subordinea Ministerului Energiei, să continue lucrările la hidrocentralele Dumitra și Bumbești? Există posibilitatea obținerii de noi autorizații și avize de mediu pentru continuarea acestor investiții? Ce măsuri au fost luate pentru protejarea și securizarea celor două hidrocentrale de pe Jiu, în vederea prevenirii degradării lucrărilor deja executate? Ministerul pe care îl conduceți monitorizează frecvent modul în care sunt conservate lucrările la aceste obiective de investiție?”, mai scrie Florin Cârciumaru în interpelarea pentru care a solicitat un răspuns scris de la Anton Anton.

Un comentariu

  1. Niciodata nu vor mai incepe lucrariile ptr ca a foat de la bun incepyt un proiect facut doar ptr imbogatirea unora.. Iar domnul Florin Carciumaru era primar de Targu jiu pe vremea aia.. Si nu e deloc strain de situatie.. Acum se face ca ploua

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*