spot_img
13.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăEconomic8000 de mineri, la mâna Ministerului Muncii

    8000 de mineri, la mâna Ministerului Muncii

    Parlamentarii democraţi, FNME şi Cartel Alfa au făcut demersuri la Ministerul Muncii, în vederea prelungirii printr-un act normativ a prevederilor privind condiţiile deosebite de muncă pentru mineri. Preşedintele democrat Ion Ruşeţ a declarat că după depunerea documentaţiei aferente va fi susţinută prelungirea perioadei de valabilitate a prevederilor. În Gorj, aproximativ 8000 de mineri lucrează în condiţii deosebite de muncă.

    Alături de Ruşeţ, demersuri în favoarea minerilor depune a făcut şi democratul Severus Militaru. „La 31 decembrie 2011 expiră aprobarea privind condiţiile de muncă deosebite. Noi încercăm să obţinem o prelungire a acestor reglementări. Cu noua Lege a Pensiilor, este mai complicat”, a mai declarat deputatul Severus Militaru.

    Etăgan: „FNME s-a întâlnit cu Ministrul Muncii”

    Deşi asemenea prelungiri ale prevederilor privind condiţiile deosebite ale minerilor din carieră au mai avut loc în ultimii doi ani, vicepreşedintele FNME a declarat că deja au avut loc întâlniri pe marginea acestui subiect. „Conducera FNME împreună cu reprezentantul Cartel Alfa şi cu domnul deputat Militaru a avut o întâlnire cu Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, ocazie cu care s-au purtat discuţii pentru prelungirea condiţiile deosebite”, a mai precizat vicepreşedintele Gheorghe Etăgan. Acesta a mai declarat că un alt subiect supus discuţiilor a fost şi acela cu privire la sectoarele de activitate, necesar a fi stabilite pentru negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de ramură. Neprelungirea sau mai exact neemiterea unui act normativ de către Ministerul Muncii, prin care să se prelungească condiţiile deosebite de muncă ar face ca minerii să nu mai poată beneficia de reducerea anilor atunci când se pensionează. În Bazinul Jilţ 1800 de mineri lucrează în cariere, în condiţii deosebite, la SNLO aproximativ 4700 de mineri iar la EMC Rovinari 80% din totalul salariaţilor. În materialul prezentat Ministrului Muncii, Sulfina Barbu, liderul FNME Marin Condescu trage un semnal de alarmă asupra condiţiilor de muncă şi arată necesitatea menţinerii acestora. „Condiţiile de muncă specifice desfăşurate în carierele de extracţie a lignitului prin lucrări miniere la zi, generate de mediul de muncă în intercondiţionare cu sarcina de muncă, respectiv efortul fizic, solicitarea nervoasă, temperaturi extreme, umiditate, variaţii curenţi, zgomot, pulbere, toate acestea sunt elemente care au un impact major asupra stării de sănătate a lucrătorilor. Acest lucru ne determină să susţinem menţinerea înregistrării locurilor de muncă, în condiţii deosebite”, a mai arătat Marin Condescu, în materialul prezentat Ministrului Sulfina Barbu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: