spot_img
10.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăEconomicCEO, acces la piața energetică mondială

    CEO, acces la piața energetică mondială

    Premierul Victor Ponta consideră că „România, Bulgaria şi Serbia trebuie să accelereze proiectele de infrastructură energetică”, declarația fiind făcută de acesta la Craiova, acolo unde vineri a avut loc întâlnirea cu omologii săi din Bulgaria și Serbia, Boyko Borisov şi Aleksandar Vucic.

    Conform bizenergy, premierul Victor Ponta consideră că energia este cea mai eficientă „armă” şi cel mai important mijloc de dezvoltare, motiv pentru care România, Bulgaria şi Serbia trebuie să accelereze proiectele de infrastructură energetică necesare pentru a asigura economiilor lor energie sigură şi la preţuri competitive. Declarația a fost făcută de premierul Victor Ponta, vineri la Craiova, după discuțiile purtate cu premierii din Serbia și Bulgaria, Aleksandar Vucic, respectiv Boyko Borisov. „Spuneam în întâlnirea cu cei doi prim-miniştri că, azi, energia este de fapt cea mai eficientă armă şi cel mai important mijloc de dezvoltare şi împreună, Bulgaria, Serbia şi România trebuie să accelereze proiectele de infrastructură energetică care să ne permită să fim conectaţi, să avem acces la piaţa europeană şi mondială şi să oferim economiei din cele trei ţări energie sigură şi la preţuri competitive”, a declarat premierul Ponta, conform bizenergy. În declarațiile făcute, premierul Ponta, a scos în evidență importanța realizării unei infrastructurii energetice şi cea a dezvoltării infrastructurii de transport care să facă legătura între cele trei state leagă cele trei ţări, un rol important trebuind să îl aibă Strategia Dunării. „Ne leagă Dunărea şi Strategia Dunării care poate atrage investiţii şi proiecte importante, dar trebuie să avem proiect comune în ceea ce priveşte transportul, infrastructura rutieră, autostrăzi, drumuri, poduri care să lege cele trei ţări”, a mai spus Ponta, conform aceluiași site.

    Sprijin pentru CEO

    Planurile lui Ponta se potrivesc cu proiectele administrației CEO, care în ciuda faptului că a înființat societatea de vânzare energie –CEO Trading nu a putut pune în aplicare acest proiect din cauza dispozițiilor date de ANRE, care au susținut în februarie 2015 că producătorii nu au dreptul legal să exporte energie. Astfel, opinia ANRE a fost aceea că un producător își poate înființa o firmă de trading în România sau în altă țară, dar această firmă nu poate intra în posesia energiei electrice produse de producătorul respectiv decât dacă, în urma participării la una din modalitățile de tranzacționare administrate de Opcom SA la care participă și producătorul respectiv, adjudecă oferta acestuia sau/și una similară, la prețul cel mai bun sau la prețul de închidere a licitației, după caz, concurând cu toți ceilalți participanți interesați, se precizează într-un comunicat al Autorității, conform Sourcing Succes. Această poziție a dat planurile CE Oltenia peste cap, compania intenționând încă de la începutul anului 2014 să iasă pe piețele externe prin intermediul firmei sale de vânzare energie electrică – CEO Trading. Societatea a fost înființată în 2014, având ca asociat unic Societatea Complexul Energetic Oltenia S.A, pentru vânzarea de energie engros, în special la export, însă nu s-a ajuns la exportul de energie, deși colosul energetic are capacitatea necesară.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: