10.8 C
Târgu Jiu
sâmbătă, mai 8, 2021
AcasăEconomicAcordarea ajutorului pentru CEO, contestată de Greenpeace

Acordarea ajutorului pentru CEO, contestată de Greenpeace

Decizia guvernului de a acorda un nou sprijin Complexului Energetic Oltenia, pentru achiziţionarea certificatelor de CO2 este criticată de Greenpeace România, care susține într-un comunicat de presă că grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene: „Pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21 din 31 martie 2021, Guvernul României a decis să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare să fie finalizată. Greenpeace, alături de alte organizații importante de mediu din Europa, sesizează printr-o scrisoare comună această gravă încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat Comisarului European pentru Competiție, Margrethe Vestager.

Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020.

«Înainte de pronunţarea unei decizii finale, statul membru în cauză nu poate pune în aplicare măsurile preconizate» (Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene – PARTEA A TREIA: POLITICILE ŞI ACŢIUNILE INTERNE ALE UNIUNII – TITLUL VII: NORME COMUNE PRIVIND CONCURENŢA, IMPOZITAREA ŞI ARMONIZAREA LEGISLATIVĂ – Capitolul 1: Regulile de concurenţă – Secţiunea 2: Ajutoarele de stat – Articolul 108)“.

Acordarea ajutorului poate periclita aprobarea Planului de restructurare

Greenpeace susține că acordarea ajutorului poate pune în pericol aprobarea Planului de restructurare. „În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației. Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțină producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă” a spus Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -