Acuze grave între șefii de la Învățământ și cei de la Sănătate Publică! Sporurile profesorilor, acordate ilegal?

3
15

Problema sporurilor din învățământul județean bagă zâzanie între autoritățile publice din județ. Șefii Inspectoratului Școlar susțin că documentele eliberate de Direcția de Sănătate Publică profesorilor care primesc sporul de condiții vătămătoare nu sunt tocmai legale. Soluția găsită de conducerea DSP a fost de a sista eliberarea buletinelor buclucașe. Dacă cele sesizate se confirmă, iar actele au fost eliberate ilegal, responsabilii riscă să fie trași la răspundere.

Cel care contestă legalitatea documentelor în baza cărora se acordă sporul de condiții vătămătoare pentru profesori este chiar inspectorul general al ISJ, Ion Ișfan. Acuzat în nenumărate rânduri că din cauza lui își primesc profesorii salariile cu întârziere, Ișfan spune acum că respectivele documente nu sunt conforme și așteaptă ca aceia care le-au eliberat să dea explicații. „DSP nu mai trimite medicul de Medicina Muncii să facă acele expertizări în unitățile de învățământ din județul Gorj. Am primit un răspuns de la DSP prin care își asumă doar parțial acele expertizări. Conform legii 31/1991, care, spre surprinderea multora este în vigoare în momentul de față, aceste expertizări trebuiau făcute inclusiv de ITM. Practic nu se poate stabili dacă un loc de muncă are condiții vătămătoare și periculoase fără să fie luat acel aviz de la ITM. Nu știu ce se întâmplă cu cele deja emise, problema este la DSP. Întrebați-l pe domnul director sau pe cei care trebuiau să respecte legea”, a spus Ișfan.

„S-a amânat”

Simțindu-se cu musca pe căciulă, șeful DSP Gorj, Marius Boeriu, spune că a luat decizia ca respectivele documente să nu mai fie emise, însă cele deja ajunse în posesia profesorilor rămân valabile în continuare. „S-a amânat. A fost o ședință la București, la Institutul Național de Sănătate Publică și până la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării s-a hotărât amânarea acestor buletine. Eu nu înțeleg ce zice domnul Ișfan prin neasumare sau asumare parțială. Noi ne asumăm fiecare buletin pe care îl eliberăm”.

„Multe din probleme se vor rezolva”

În opinia prefectului Ciprian Florescu, problema întârzierilor salariale se va rezolva prin decizia DSP. Acesta așteaptă însă ca oficialii din minister să stabilească un temei legal concret, mai ales că se creează discrepanțe între cei care au apucat să pună mâna pe respectivele hârtii și ceilalți profesori. „Am avut o discuție cu domnul director Boeriu și mi-a explicat că orice buletin emis de medicii DSP este asumat și de Direcție. Dacă nu mai eliberează astfel de buletine, probabil multe din probleme se vor rezolva. Cu toții sperăm într-o reglare a legii în așa fel încât să vorbim clar de situații în care se pot acorda sporuri sau nu”, a explicat prefectul de Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here