12.9 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 3, 2021
Acasă Economic Administraţia a decis! Concediu fără plată, în decembrie

Administraţia a decis! Concediu fără plată, în decembrie

- Advertisement -

Cei 19.000 de salariaţi din cadrul C.E. Oltenia vor avea parte, pe parcursul lunii decembrie, de două zile libere fără plată, se anunţă prin comunicat remis de companie. Astfel, din programul întocmit de conducerea C.E. Oltenia reiese că zilele de 30 şi 31 decembrie vor fi unele libere, dar neplătite.

În comunicatul remis de Complexul Energetic Oltenia se arată că propunerea administraţiei pentru programul de lucru al lunii decembrie a ţinut seama de aspectele convenite cu reprezentanţii sindicatelor. „Concediul fără plată din luna decembrie este stipulat în Contractul Colectiv de Muncă, negociat şi însuşit atât de administraţie, cât şi de sindicate. Conform Art. 226 din CCM: “Pentru anul 2013, părţile înţeleg că, în funcţie de rezultatele economico-financiare ale societăţii realizate la 10 luni, în luna decembrie se vor acorda tuturor salariaţilor 2 zile libere neplătite”, se arată în comunicatul de presă. Conducerea Complexului Energetic Oltenia reaminteşte faptul că în scopul organizării activităţii pe principii de rentabilitate şi eficienta economică, sindicatele şi administraţia au stabilit că, ori de câte ori societatea se află într-o situaţie financiară dificilă, să se recurgă la concediu fără plată sau şomaj tehnic. „Conform Art.18, ambele părţi semnatare ale CCM au obligaţia de a asigura aplicarea strategiei de eficientizare a activităţii societăţii”, se mai arată în comunicatul CE Oltenia. Conform administraţiei, în proiectul programului de lucru stabilit pentru finele anului, salariaţii din activitatea minieră şi energetică ar urma să intre în concediu din data de 23 decembrie până pe 10 ianuarie. Astfel, dacă pe 23 decembrie minerii ar urma să fie plătiţi cu 75%, zilele de 24, 25, 26 sunt unele libere acordate de către stat, ziua de lucru de 27 decembrie va fi o alta plătită cu 75%, pentru ca zilele de 30-31 să fie libere, dar neplătite. Statul acordă libere pentru data de 1 şi 2 ianuarie 2014, însă, 3 ianuarie ar urma să fie plătită de administraţie tot cu 75% din salariul de bază şi sporul de vechime. Tot 75% din salariu şi sporul de vechime ar urma să primească salariaţii şi pentru perioada 6-10 ianuarie, după care se va relua activitatea. Deşi ieri CE Oltenia livra în sistemul energetic naţional peste 2.000MWh, totuşi rezervele de cărbune în depozite depăşesc 2,6 milioane tone lignit, mult avându-se în vedere faptul că luna decembrie va fi una în care scade consumul industrial şi la nivel naţional.

Sindicatele vor discuţii

Contactat telefonic, vicepreşedintele FNME, Gheorghe Etăgan, a declarat că o poziţie comună sindicate- administraţie ar trebui să se ia pe 25 noiembrie, la şedinţa comisiei paritare, atunci când s-a solicitat şi participarea managerului Laurenţiu Ciurel. „În şedinţa comisiei paritare din data de 13 noiembrie nu am fost de acord cu punctul de vedere al administraţiei cu privire la acordarea celor doua zile de concediu fără plată. Administraţia a promis că va plati cele trei zile din iunie de concediu fără plata, însă, a rămas una neplătită care trebuia dată şi nu s-a mai dat. Am solicitat o întâlnire cu directorul general pe 25 noiembrie, la viitoarea şedinţă, pentru a discuta pe marginea programului de lucru pe luna decembrie, pentru a ni se prezenta indicatorii tehnico-economici, dar şi cu privire la existenţa unei rezerve la fondul de salarii, la zece luni de activitate. Funcţie de aceste rezultate se va stabili un punct de vedere comun. Deja vedem că directoratul a luat o decizie înaintea acestei întâlniri”, a declarat pentru „Impact în Gorj”, Gheorghe Etăgan. Observaţii la programul de lucru al minerilor pentru sfârşitul de an are şi liderul de sindicat din Bazinul Minier Jilţ, Adrian Marciuc. Acesta a declarat, acum câteva zile, pentru „Impact în Gorj” că trebuie purtate discuţii pe marginea celor două zile de CFS din 30, respectiv 31 decembrie. „Zilele de 30-31 decembrie ar putea fi plătite cu 75%, însă, aşteptăm bilanțul la zece luni de activitate. Nu trebuie omis faptul că salariaţii ar mai fi trebuit să primească încă o zi din cele trei fără plată, iar dacă bilanțul CE Oltenia la zece luni de activitate ar fi unul bun situaţia s-ar putea schimba”, a mai precizat liderul Marciuc.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente