spot_img
14.7 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăEconomicANRE, autoritatea "deşteaptă" din energie

    ANRE, autoritatea „deşteaptă” din energie

    În scrisoarea de intenţie, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să renegocieze contractele la Hidroelectrica până la 15 februarie, dar şi să anuleze acele înţelegeri pentru care nu au putut fi încheiate negocieri. Curios este faptul că de când tot vine în România, delegaţia FMI nu s-a sesizat niciodată cu privire la atitudinea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) faţă de anumiţi producători de energie, care ani la rând au pierderi de sute de miliarde de lei vechi, ca urmare a preţurilor impuse.

    Conform Hotnews, Fondul Monetar Internaţional a impus Guvernului să finalizeze procedurile de renegociere a contractelor bilaterale la Hidroelectrica, până la 15 februarie 2012, şi să anuleze, în limitele legii, înţelegerile pentru care aceste negocieri nu pot fi încheiate. „Va fi încheiată renegocierea contractelor bilaterale, astfel cum este permis de condiţiile de piaţă, până la 15 februarie. Dacă încheierea nu este posibilă, contractele vor fi anulate acolo unde este posibil legal”, se arată în scrisoare. Astfel de contracte directe au fost încheiate de Hidroelectrica începând din anii 2000 cu acele firme de energie numite „băieţii deştepţi”, iar jumătate dintre acorduri au fost prelungite până în 2018. La finalul vizitei, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că „acele contracte bilaterale pentru energie negociate direct şi de care beneficiază doar anumite grupuri pe cheltuiala populaţiei ar trebui încetate imediat, din moment ce astfel de înţelegeri provoacă numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane euro în fiecare an”.

    Ciurel: „ANRE provoacă pierderi la complexuri”

    Chiar dacă nu este comerciant de energie, despre ANRE s-a spus că „este tot un fel de băiat deştept”, şi asta ca urmare a faptului că prin politica pe care o duce favorizează anumiţi producători de energie în defavoarea altora. „Complexurile Rovinari şi Turceni întotdeauna au fost defavorizate de ANRE, prin oferirea unor preţuri mult sub cost. Există producători favorizaţi unde li se ia la preţuri egale cu cele de cost, Hidroelectrica şi Termocentrala Deva şi asta datorită intereselor pe care le au”, a mai declarat fostul director general al CE Rovinari, Laurenţiu Ciurel. De altfel, acesta a reamintit faptul că „ANRE este deştept iar Ministerul Economiei nu s-a amestecat niciodată în preţurile impuse producătorilor. Anual, Complexurile Rovinari şi Turceni înregistrează pierderi de sute de miliarde de lei vechi, urmare a politicii duse de ANRE”.

    Condescu: „Marea problemă este ANRE”

    Preşedintele FNME Marin Condescu a tras numeroase semnale de alarmă, prin care scotea în evidenţă pericolul pe care ANRE îl are asupra Complexurilor Energetice, prin politica preferenţială pe care o duce. „ANRE ne spunea că trebuie să existe pe piaţa românească o producţie reglementată. Aţi vorbit de « băieţii deştepţi », din energie …În 2003 când tot sistemul era gripat cei care au avut bani şi au pus să deblocheze sistemul energetic nu sunt marii prădători ai producătorilor de energie, marea problemă este ANRE”, a declarat liderul FNME, Marin Condescu la Acces Tv. Surse din sistem au mai precizat că politica dusă de ANRE este una antirestructurare vis-a vis de unităţile Deva şi Paroşeni. Mai mult decât atât, aceleaşi surse au mai precizat că ANRE face o politică greşită faţă de complexurile energetice, în condiţiile în care ia integral producţia produsă de Termocentrala Deva la preţ mai scump şi o introduce în coş pe reglementat.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: