Acasa / Economic / Ariton se contrazice cu Boc, în privinţa managementului privat

Ariton se contrazice cu Boc, în privinţa managementului privat

Conduce Ministerul Economiei, dar nu stăpâneşte foarte bine situaţia din instituţia pe care o păstoreşte. Este vorba de Ministrul Ion Ariton care face declaraţii ce vin într-o totală contradicţie, cu cele făcute de premierul Emil Boc, pe marginea instituirii managementului privat la companii. În timp ce Ariton a susţinut faptul că „vom analiza societăţile ce au început să înregistreze pierderi de ani de zile”, Boc îl contrazice pe acesta, precizând că „este o poziţie a Guvernului României, de a gândi pentru toate regiile şi companiile de stat, ca o soluţie alternativă, dar nu pentru un caz punctual”.

Asemeni situaţiei înregistrate în iarna anului trecut, când prezent la Târgu-Jiu, la întâlnirea cu sindicatele din minerit, a confundat municipiul Târgu-Jiu cu Valea Jiului, o situaţie asemănătoare s-a înregistrat şi cu ocazia vizitei de campanie pe care Boc a făcut-o la Gorj. La ieşirea din Muzeul Judeţean, întrebat despre instituirea managementului privat la companiile ce înregistrează pierderi, Ministrul Economiei, Ion Ariton a fost uimit de întrebarea adresată, rostind câteva cuvinte de genul „am spus eu aşa ceva, când am spus?”. Şi asta nu e tot …. Insistenţa întrebărilor au început să-l deranjeze pe Ariton, care văzând că nu are loc de întors a declarat ceea ce a mai spus şi pe 17 aprilie că „nu s-a stabilit unde va fi management privat. Este o comisie care lucrează şi vom analiza societăţile care au început să aibă pierderi în ultimii ani”. Declaraţia dată de către Ministrul Economiei are un conţinut bun, nimic de spus, însă diferă total de ceea ce a declarat şeful său, premierul Emil Boc.

Boc : „management privat la toate companiile”

La finalul întâlnirii avute cu autorităţile judeţene, premierul Emil Boc a ţinut să precizeze că „managementul privat este o poziţie a Guvernului României, pentru toate companiile de stat şi regiile autonome, nu pe un caz punctual, ca o soluţie alternativă pentru îmbunătăţirea actului de conducere”. Ori între ceea ce a declarat Ariton şi ce a spus Boc este o diferenţă ca de la cer la pământ, de la „companiile ce înregistrează pierderi” la „toate companiile de stat şi regiile autonome”.

Restructurarea companiilor

În ceea ce priveşte procesul de restructurare al companiilor şi regiilor autonome, premierul a declarat că „acest proces este în derulare şi se desfăşoară pe două etape. Una din etape fiind aceea de a identificare a soluţiilor pentru fiecare regie sau companie, continuarea activităţii, restructurare, privatizare sau vânzare pe pachete minoritare de acţiuni”. Boc nu a uitat să specifice că, până la sfârşitul lunii iulie, se va termina acest proces de evaluare a companiilor de stat cu menţionarea soluţiilor punctuale. Nici proiectul constituirii Companiei Electra nu a fost uitat. Deşi susţine că este la curent cu situaţia din sistemul minier şi energetic, pe un ton indiferent, Ion Ariton a răspuns sec „Electra este în proces de formare, sunt procese cu Fondul Proprietatea, când justiţia îşi va spune cuvântul. Nu avem ce face”. Într-un mod mai explicit, Boc a reamintit faptul că „se va continua proiectul de înfiinţare al celor două companii şi nu se va renunţa la acest obiectiv. Se fac evaluări şi analize. Vor avea loc discuţii la Guvern pe marginea ultimelor sentinţe judecătoreşti. Complexurile sunt o prioritate pentru Guvern”.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*