Acasa / Economic / Avertismentul lansat de președintele FNME: termocentralele din Gorj nu mai pot ducă greul în timp de iarnă

Avertismentul lansat de președintele FNME: termocentralele din Gorj nu mai pot ducă greul în timp de iarnă

Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie (FNME), spune că o parte din țară ar putea să rămână fără energie electrică, dacă iarna anului 2019 va fi dificilă, cu temperaturi extrem de mici pe o perioadă mai lungă de timp. Liderul de sindicat susține că termocentralele din cadrul nu vor putea funcționa la capacitate maximă o perioadă mai lungă de timp, pentru că nu există suficient combustibil, adică stocuri suficiente de cărbune. Situația aceasta se înregistrează pentru că în ultimii ani nu au mai fost făcute exproprieri, iar multe cariere de suprafață sunt blocate.

„Nu suntem departe de situația ca o parte din România să rămână în beznă. Dacă vom avea un ianuarie 2019 cum a fost ianuarie 2017, atunci România nu va avea cum să-și asigure necesarul de energie. Complexul nu mai este în stare să asigure o cantitate de 3.000 de Megawați, pentru că nu am fost ajutați cu nimic ani de zile. Chiar dacă în acest an au fost date unele hotărâri de guvern privind exproprierile pe cauză de utilitate publică, până când o să ajungem în forma inițială va mai trece peste un an de zile. Stocurile sunt conforme cu hotărârea de guvern, dar aceasta a ținut cont de realitatea din această companie. Nu știu dacă celelalte capacități energetice din România vor putea suplini minusul de la noi pentru perioada când funcționăm cu 3.000 de Megawați în vârful de iarnă grea. Complexul nu mai poate asigura un vârf de producție așa cum a fost în ianuarie 2017. Nu există suficient cărbune, pentru că nu s-a făcut nimic în ultimii ani“, a spus Dumitru Pârvulescu într-o emisiune de la Gorj Tv. În acest an, guvernul a emis două hotărâri de guvern pentru exproprieri în două cariere: Jilț Nord și Roșia.

„Nu s-au făcut revizii“

Dumitru Pârvulescu recunoaște că nu s-au efectuat revizii la unele excavatoare din cauza lipsei fondurilor: „Nefiind bani nu s-au făcut revizii și reparații așa cum trebuie. Toată lumea țipă că nu s-au făcut, dar cu ce bani?“.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*